Nu arunca chiștoace - „reloaded”. Cum ne dau clasă micii focșăneni. Mie îmi dau speranță

Aseară am avut o întâlnire „de taină” în parc, cu persoane cvasi-necunoscute. Ghilimelele sunt cumva intenționate pentru că s-a făcut un pic de tam-tam pe marginea scopului și duratei acțiunii la care am participat: „NU ARUNCA CHIȘTOACE - Strada NU E SCRUMIERĂ!”. A fost eveniment pe Facebook, la care au participat 20 de persoane. Alte 81 au fost interesate până ieri, la ora 18.00, când ne-am întâlnit în parcul de la gară. Wow! Asta pe Facebook, pentru că în realitate ne-am întâlnit mai puțini. Nu, nu mai puțini de 80, ci mai puțini de 20. Ceilalți au dat inimioare virtuale, ceea ce oricum e mare lucru, în condițiile în care Facebook permite și alte emoticonuri.

Dar a fost bine și așa. A fost bine pentru că ni s-au alăturat tineri timizi, care ne-au spus că ar vrea să participe și ei. Mănuși de unică folosință erau, bidoane erau, așa că de ce nu? Pentru această a doua acțiune de curățat Focșaniul de chiștoace, Nelu a venit cu o provocare: ne-a pus la dispoziție sticle mai mari decât cele pe care le adusese luna trecută, când am curățat prin zona Pieței Unirii. Challenge accepted! Probabil ar putea aduce sticle de 5 litri de fiecare și tot am reuși să le umplem cu mucurile de țigară aruncate la întâmplare de fumători (sunt fumătoare, îmi permit să critic).

Și totuși, se poate. Aseară nu am împărțit zone ca data trecută, fiecare a adunat chiștoacele de pe unde a crezut. Eu la un moment dat am ajuns în zona în care stau „la odihnă” microbuzele, înainte de a prelua călătorii. Pradă bogată de chiștoace, nu glumă. Nu îmi imaginez că vreun călător coboară din microbuz și stinge imediat țigara, așa că m-am gândit cam cine le-ar fi aruncat acolo. Însă după ce am curățat zona și am plecat mai departe, uitându-mă în urmă, am văzut că șoferul a stins țigara și a aruncat restul la coș.

Drept e, nu poți forța pe nimeni să își schimbe mentalitatea sau modul de a se comporta și ar fi greșit din partea oricui să se aștepte ca cei din jur să acționeze într-un anumit fel. Așa că nu m-am supărat pe tânăra de nici 14 ani care a aruncat mucul de țigară chiar lângă mine. CSF? NCSF!

Ceea ce am făcut noi aseară nu a fost ceva la întâmplare, pentru că orașul Focșani a fost unul dintre cele 11 orașe unde s-au derulat acțiuni similare. Dar noi am avut ajutoare pe care alții nu le-au avut: două delicii identice, care abia așteptau să se pună pe treabă.

Pentru gemeni nu a contat că mănușile le erau clar mult prea mari, că în timpul în care au adunat chiștoacele se puteau juca pe cinste sau puteau colora pe asfalt. De ce suntem noi în parc? Să facem curățenie! Unul dintre ei s-a uitat un pic suspicios la mine când mi-am aprins țigara, dar m-a crezut pe cuvânt că nu o să arunc chiștocul pe jos, ci că îl pun în sticla de plastic. La final, au cântărit din ochi cât a adunat fiecare și au decretat că ei sunt câștigătorii. Indubitabil au fost cei mai harnici. Dar câștigători am fost și noi, ceilalți, pentru că am avut alături energia lor. N-am reușit să îi surprind prea bine în poze, cred că e clar de ce :) . 

P.S.: Nelu, data viitoare trebuie să premiem câștigătorii, da? 

Adauga comentariu