Noile modele de subiecte pentru Bacalaureat și Evaluarea Națională 2019, retrase de pe site-ul Ministerului Educației după doar o zi. Profesor: „Nici noi nu putem ține pasul cu cei care schimbă regulile în timpul jocului!”

Schimbările vin peste noapte la Ministerul Educației, unde pare că ce visează unii și alții poate la fel de bine pus în practică. Dacă ieri pe site-ul Ministerului au fost postate noile modele de subiecte pentru Bacalaureat și Evaluare Națională 2019, acestea au și dispărut până azi, de s-a vindecat și locul. Însă aceasta nu înseamnă că elevii sau profesorii nu se mai pot aștepta la asemenea surprize, chiar dacă legislația prevede că examenele nu pot fi modificate pentru anul școlar în curs. Ministerul decide, restul execută, indiferent ce înseamnă asta pentru elevi.

Cum era de așteptat, unii au salutat militărește decizia Ministerului, însă nu toată lumea a considerat că schimbările ar fi de bun augur. „Nici noi nu putem ține pasul cu cei care schimbă regulile în timpul jocului. Și nu mi se pare așa de ușor pe cât zic unii colegi. Variantele de răspuns la fiecare exercițiu sunt foarte aproape de adevăr, iar dacă elevul nu știe și, mai ales nu e foarte atent, va pierde. În plus, la corectat, testul grilă nu este în favoarea elevului. Înainte aveam posibilitatea ca evaluator să îi dau elevului și jumătăți de punctaj. Dar la testele grilă, dacă nu a răspuns corect, dar total corect, nu mai primești nimic. Poate îi uniformizează, dar eu ca profesor aș vrea ca cel bun să se distingă de cel slab. Cel bun chiar muncește, iar restul doar profită. Este mult de discutat și părerile se vor mai schimba și după ce profesorii se vor uita cu mare atenție peste subiecte”, ne-a spus un profesor de română.

Modificările, care au fost în vigoare pentru o zi, vizau ca subiectele de la BAC și Evaluare Națională să aibă 40% itemi obiectivi, adică întrebări deschise și tip grilă. De menționat ar fi că Ministerul Educației a decis discreționar asupra acestei schimbări, nu a existat nicio dezbatere publică, profesorii (și implicit elevii) habar nu au avut, însă cu toate acestea, președintele Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), Marian Șuță, s-a arătat de acord față de toate acestea. Citat de Edupedu, Șuță a vrut să liniștească „apele”: „Nu am fost noi inițiatorii, dar în final am considerat că nu avem de ce să nu aplicăm solicitarea. A fost o părere a conducerii Ministerului Educației, CNEE și-a spus punctul de vedere, dar s-a luat această decizie. S-a considerat că, în felul acesta, se va reduce diferența în notele obținute de elevi la contestații”.

Adauga comentariu