Noile destinații ale clădirilor kitsch din Grădina Publică: birouri și un observator astronomic!

Praful s-a ales și de Grădina Publică, odată mândria tuturor locuitorilor orașului. După mărețul proiect de reabilitare a Pieței Unirii, aceasta a fost mutilată fără cruțare, s-au tăiat copaci și în locul lor au fost plantate o serie de gherete de o urâțenie greu de egalat, chiar și în regimul comunist. Noua mândrie a administrației PSD (pentru că numai lor li se părea formidabilă) s-a transformat dintr-o grădină într-un teren pe care au fost amplasate diverse construcții cu scopul de a fi închiriate.


Inițial, așa-zisele clădiri ar fi trebuit să adăpostească meșterii populari ai Vrancei, însă era clar de la început că așa ceva nu era posibil. În schimb, iată ce ar fi trebuit să rezulte prin derularea proiectului: „sprijinirea creșterii economice locale prin integrarea ariei de intervenție în peisajul urban existent, valorificarea oportunităților turistice locale existente și favorizarea dezvoltării locale durabil”. Are sens ce spune proiectul? Desigur că nu! Orice om cu scaun la cap își dă imediat seama de gargara aruncată în dorul frăsânelului pe hârtie, în speranța aiuririi cetățenilor onești.


Așadar, centrele meșteșugărești (cum sunt alintate pe hârtie), formate din patru ateliere și mai multe spații comerciale au fost date spre închiriere, prețul oscilând ăntre 2 și 5 euro metrul pătrat. Cu toate astea, întreprinzătorii nu s-au grăbit să dea buzna, iar cei care au făcut-o au închis după un timp relativ scurt. În momentul de față, o parte dintre spații este închiriată, restul fiind cu hârtie în geam.


Așa că, decât să le lase goale, conducerea primăriei s-a gândit să le dea unora dintre structuri diverse întrebuințări. Cea mai înaltă, ușor de identificat fiind singura cu etaj, va găzdui la parter Consiliul Local al Tinerilor, în timp ce etajul se va transforma într-un „punct de observații astronomice și astroclub”.


Prin grija municipalității și la solicitarea unor cetățeni, un alt corp de clădire – B1 – își va pierde statutul de centru meșteșugăresc și va adăposti birouri. Nu era suficient spațiu în oraș pentru birouri, acum se mută toată lumea în Grădina Publică. Asta este viziunea călăuzitoare a administrației locale care demonstrează mereu și mereu abilități de a transforma în kitch orice proiect rezonabil.

Adauga comentariu