Noi reglementări pentru viitoarele clădiri de locuințe. De acum înainte, primăria vrea locuri de parcare pentru fiecare imobil nou construit!

Primăria Focșani lansează spre dezbatere un nou proiect de act normativ privind numărul minim al locurilor de parcare pentru noile construcții din oraș. Potrivit proiectului, „pentru fiecare unitate locativă nou construită în municipiu se vor asigura 1,5 locuri de parcare în interiorul proprietății”. Mai mult decât atât, viitoarea lege locală mai prevede amenajarea câte unui loc de parcare pentru fiecare 50 de metri pătrați de spațiu comercial nou construit dar și „câte un loc la fiecare doi angajați ai societăților comerciale care vor funcționa în noile imobile construite”.


Legiuitorul local pare că s-a gândit la aglomerația tot mai densă din Focșani și la lipsa locurilor de parcare. El are grijă să stipuleze în proiect ce e întâmplă atunci când pe raza proprietății construite nu există posibilitatea de a crea locuri de parcare. Ei bine, în proiectul de lege se precizează că „spațiile pentru parcare se pot asigura pe un alt teren, care nu aparține domeniului public, aflat la o distanță care poate fi parcursă pe jos în maximum trei minute”.


Pentru acestea din urmă, investitorul este obligat să obțină o autorizație specială, pentru amenajare parcare, înainte chiar de obținerea celei de construire a imobilului respectiv. Mai mult, funcțiunea de parcare va fi înregistrată ca sarcină în cartea funciară a imobilului, destinația sa neputând fi schimbată decât cu aprobarea primăriei.


În conformitate cu viitorul act normativ, construcțiile care au deja aprobate documentațiile de Plan Urbanistic Zonal ori cele ale căror documentații de Plan Urbanistic Detaliu sunt în desfășurare, nu se supun rigorilor legii.


La baza introducerii acestor prevederi stă, așa cum bănuiți, creșterea numărului de autovehicule în orașul nostru. În anul 2015, numărul de mașini la mia de locuitori era mai mare cu 78% în Focșani decât cea medie pe județ. Concret, din cele 67.245 de autovehicule înmatriculate în Vrancea, 28.944 erau concentrate numai în Focșani. Peste asta, în 2018, în reședința de județ erau înmatriculate cca 40.000 de autovehicule. Raportat la 92.000 de oameni (cât spune statistica că sunt), asta înseamnă aproape o mașină la doi locuitori.


Așadar, revenind la oile noastre, respectiv la locurile de parcare obligatorii pentru clădirile ce se vor construi de acum înainte, cei interesați pot trimite sugestii pe adresa municipalității (Bulevardul Dimitrie Cantemir nr.1 bis, camera 102) până pe 1 iulie.

 

Adauga comentariu