Neștiute sunt căile banului public! Primăria din Vidra „șifonată” de auditul Camerei de Conturi Vrancea!

„Sauditul” financiar nu a ocolit nici comuna Vidra, localitate condusă de social-democratul Silviu Pintilie din 2016. Verificările au dat bătăi de cap personalului din unitatea administrativ -teritorială în perioada 12 septembrie – 23 octombrie (2018), fiind luate sub lupă situația conturilor de execuție bugetară pe anul 2017.


În ansamblu, verificările au relevat faptul că în 2017 aparatul primăriei a avut venituri suplimentare în valoare de 157.000 de lei, a marcat prejudicii de 174.000 de lei și abateri financiar-contabile de 164.000 de lei, un total de


După cum reiese din rapoartele Camerei de Conturi Vrancea, 157.000 de lei (33.000 de euro) reprezintă valoarea estimată a abaterilor privind modul în care au fost încasate veniturile primăriei. La acest capitol s-a dovedit că „nu există concordanță între suprafețele de teren înregitrate în Registrul Agricol și cele înregistrate în evidența fiscală, diferența fiind de 2.800 de hectare, mai puțin în evidența fiscală”, se arată în raport.


Abateri de stul de mari, estimate la 338.000 de lei (71.000 de euro), au fost găsite și în ceea ce privește calitatea gestiunii economico-financiare. „Acilea”, cum ar spune Ilie Moromete, s-a dovedit că aparatul specializat din primărie nu a mers ca uns, ci mai degrabă ca ulciorul la apă.  De exemplu, s-au făcut achiziții directe pentru anumite lucrări deși valoarea obiectivelor  depășea pragul legal la acea dată ori investițiile în curs de execuție nu au fost inventariate.


Mai mult, contrar prevederilor legale, „au fost angajate, lichidate, ordonanțate și plătite din bugetul local cheltuieli de personal, sporuri salariale și contribuții sociale ale angajatorului”. Și asta nu-i nimic. Ochii vigilenți ai celor veniți în control au descoperit că primarul a semnat pentru plata unor lucrări „deși nu au fost identificate în teren ca fiind executate”.


În sfârșit, verificând situația unor lucrări de reabilitare și construcție, organele de control au constatat  unele „mici” diferențe între ceea ce era pe hârtie și ceea ce se regăsea în teren. Vorba unui înțelept „orice om îi trebuie să pună ceva de-o parte”.

 

Adauga comentariu