Neregulile din Primăria Panciu intră în atenția consilierilor județeni. Ovidiu Burdușa: „Oamenii de bună credință au executat un ordin doar pentru a-și păstra slujbele!”

Liberalul Ovidiu Burdușa este un tânăr consilier județean care-și împarte viața între Italia, acolo unde are afacerile, și România, unde reprezintă o parte a electoratului din Vrancea în consiliul județean. Născut în Panciu, el a luat calea străinătății la fel ca atâtea milioane de români, încercând să-și clădească visul într-o altă țară, mai ofertantă decât România.

Chiar dacă aproape nimeni nu dorește să-și părăsească șocul unde s-a născut pentru a munci pe alte meleaguri, iată că totuși s-a ajuns aici, la o migrație fantastică a forței de muncă, doar pentru că statul român, prin clasa politică, nu a izbutit să gestioneze ceea ce avea România în 1990.

Chiar dacă stă mai mult în Italia, Ovidiu Burdușa nu a uitat de unde a plecat. El a păstrat legătura cu cei de acasă, cu păncenii săi, încercând să urnească roata ruginită a nepăsării. Așa cum ne-a spus într-un rând, nu vrea să rămână definitiv în străinătate. Ața continuă să-l tragă pe meleagurile unde s-a născut. De aici și preocuparea pentru ceea ce se întâmplă în Panciu, pentru modul în care actualul primar, Iulian Nica, manageriază orașul dintre vii.

Știri de Focșani a tras mai multe semnale de alarmă cu privire la modul discreționar în care înțelege Iulian Nica să-și exercite atribuțiile de primar, până la urmă o funcție publică și nu o meserie. Camera de Conturi a găsit numeroase nereguli în „feuda” lui Nica, lucru care a atras atenția organelor de cercetare. Tocmai din acest motiv, consilierul județean Ovidiu Burdușa a simțit nevoia de a asigura cetățenii din Panciu de tot sprijinul său, într-o scrisoare deschisă adresată oamenilor prin intermediul Știrilor de Foccșani.

„Luna aceasta s-au împlinit 3 ani de când am fost ales de vrânceni să-i reprezint în Consiliul Județean Vrancea. Alături de colegii mei liberali, am votat de fiecare dată împotriva risipirii banului public,  împotriva parangheliilor pesediste care aveau ca scop sifonarea banului public și obținerea de capital electoral pentru viitoarele alegeri.

Ieri am aflat din publicația online Știri de Focsani că, în urma verificărilor Camerei de Conturi, primăria Panciu a avut abateri în valoare de 243.000 de lei (51.448 de euro) și a cauzat prejudicii de 736.000 de lei (155.826 de euo). Printre abaterile descoperite în urma activităților de control s-au numărat: acordarea nelegală de avansuri salariale, tichete cadou și alocații de hrană angajaților primăriei, plata unor lucrări neefectuate etc.

Mai mulți angajați ai administrației social-democrate (vă reamintesc că din 1989 si pâna astăzi au condus acest oraș doar cu o singura întrerupere, in perioada 1996-2000) au dat cu subsemnatul pentru anumite nereguli descoperite de Camera de Conturi Vrancea în urma unui audit pe anul 2017.

Pentru că Panciu este un oraș mic, aceasta știre s-a răspândit rapid. Aceste audieri nu au fost doar ieri, ci au început de săptamâna trecută, zi de zi, și cel mai interesant lucru este ca vor mai continua, așa mi-a mărturisit un fost coleg de liceu. M-am născut și am crescut la Panciu. Pe o parte dintre acești oameni îi cunosc.

Cred că sunt oameni de buna credință și că au executat un ordin de la cel care controlează acest oraș cu mână de fier, doar pentru a-și păstra locul de munca. Stau și mă întreb: oare merită să faci aceste sacrificii pentru un primar care nu oferă respectul cuvenit oamenilor din jurul său? Merita să stai în frig pe 24 Ianuarie, în Piața Unirii, doar ca să-ți păstrezi un loc de muncă? Merită să primești o condamnare în locul altuia? Nu cred!

Sunt alături de oamenii cinstiti care nu au nici o vină în tot acest scandal. Am încredere deplină în autoritățile care anchetează acest caz. Sper ca adevărul să iasă la lumină și să se facă dreptate, așa cum imi mărturisea o altă persoană.

Din păcate, există o teamă pe care nu o înțeleg. Parcă am trai într-o republică transnistreană. Am convingerea că lucrurile se vor schimba. Pe 26 mai, socialiștii care controlează orașul de 19 ani fără întrerupere au câștigat la o diferența de doar 29 de voturi, și asta în condițiile în care din oraș lipsesc câteva mii de oameni, plecați la muncă în străinătate.

Oare, ce s-ar întâmpla dacă pe 7 Iunie 2020, la alegerile locale, toată lumea, cu mic cu mare, toți păncenii plecați peste granțiță, ar veni sa voteze? Revin cu întrebarea pusă acum câteva săptămâni: de ce nu avem viceprimar in orașul Panciu?”

 

Adauga comentariu