Nereguli de peste o sută de mii de euro la primăria din Jitia! Masă lemnoasă și mii de litri de motorină nu se regăsesc în documente!

UAT Jitia, adică primăria, așa ca să-nțeleagă toată lumea, n-a ieșit prea șifonată din auditul Camerei de Conturi Vrancea, activitate desfășurată în 2018 pe anul financiar 2017. Prin urmare, controlul a observat că doar din activitatea sa proprie primăria a avut prejudicii de 16.000 de lei și abateri financiare estimate la 522.000 de lei, peste o sută de mii de euro.


De exemplu, în contabilitatea primăriei cineva a uitat să mai treacă intrările și ieșirile de masă lemnoasă provenită din exploatațiile instituției, așa încât echipa de control a concluzionat că abaterile pe întreg anul 2017 au fost de 39.000 de lei.


Pentru modul în care s-au încasat veniturile bugetare, Camera de Conturi a stabilit că neregulile constatate au fost în valoare de 483.000 de lei. La acest capitol, ne-a atras atenția faptul că pe lângă neîncasarea creanțelor la termenul stabilit de lege, din primărie au plecat anumite cantități de lemn fasonat, însă nu s-a încasat nici o firfirică, fapt care a adus prejudicii la bugetul local.


În ceea ce privește calitatea gestiunii economico-financiară pe anul 2017, raportul Camerei de Conturi Vrancea este cum nu se poate mai grăitor: „Pentru cantitatea de 2.924 litri de motorină nu au fost prezentate documente care să justifice consumul acesteia în legătură cu activitatea entității, respectiv pentru parcul auto al UATC Jitia”. Gaura din buget a fost în această privință „modesta” sumă de 16.000 de lei.

Desigur că au fost și alte abateri însă nu au fost sancționate, cuantificate, dacă vreți. Printre acestea am putea enumera că nu a fost realizat un sistem de monitorizare a sistemelor de control intern, nu s-au înregistrat și analizat fraudele și nu a fost executat un audit intern, așa cum prevede legea.

Adauga comentariu