Ne-am săturat de gogoși! Cerem primarului, în cel mai serios mod posibil, ca până la sfîrșitul mandatului să asfalteze toate străzile din oraș! E momentul să-și asume public o chestiune care ne afectează pe toți!

S-a făcut primăvară, asta dacă nu știați deja, și Primăria Focșani a pornit la ce știe să facă mai bine: să peticească străzile din oraș. De la Nord la Sud și de la Est la Vest, hârtoapele din capitala provinciei europene Vrancea, mari sau mici, de toate formele geometrice și adâncimile posibile, sunt astupate de lucrătorii Direcției de Dezvoltare cu elan muncitoresc. În soarele dimineții, craterele din asfalt par mici piscine pentru vrăbii, construite de cineva la întâmplare.

În fiecare an, aprobarea și rectificarea bugetului provoacă dispute interminabile între putere și opoziție ca, în final, acesta să fie aprobat. Ideea este că, anual, zeci de străzi sunt cuprinse în planul municipalității, așteptând cuminți reabilitările promise. Și așteaptă mult și bine pentru că, invariabil, cele mai multe sunt peticite, restul rămân așa, ca să mai crească.

Situația nu este de astăzi și nici de ieri dar cu siguranță o vom regăsi și mâine. Pe când Decebal Bacinschi era primarul Focșaniului, existau străzi care nu primiseră o lopată de asfalt de pe vremea lui Ceaușescu. Și există și acum. E adevărat că în ultimul său mandat, fostul edil al municipiului a reușit să ducă la bun sfârșit foarte multe lucrări de la care focșănenii își luaseră gândul. Cu toate acestea, de când mă știu, orașul nu a arătat niciodată ca în „Neckermann”.

Indiferent de promisiunile făcute cetățenilor la fiecare  patru ani, municipalitatea nu a reușit nici măcar o singură dată să asfalteze toate, chiar toate, străzile din Focșani. S-a mers pe burtă, la cârpeală, s-au cheltuit bani, însă orașul arată în continuare, scuzați expresia, ca un cur.  Este imposibil de înțeles cum în aproape 30 de ani nu s-areușit o asfaltare totală a orașului.

Nici nu apucau bine să termine într-o parte, că trebuiau să cârpească în cealaltă. Dacă Piața Unirii este simbolul orașului Focșani, atunci nu ne mai trebuie nici o explicație, pentru că emblema municipiului, fățuită pe bani europeni, arată ca o tablă de șah. Ce încredere să mai ai în promisiunile ăstora de își scot ochii să candideze la primărie, când gropile, noroaiele și mocirlele fac parte integrantă din peisaj, de la Ștefan cel Mare încoace?

În proiectul de buget pe anul acesta sunt prevăzuți 17,5 milioane de lei pentru reabilitarea străzilor. Facem pariu că la anul pe vremea asta numărăm mia de gropi pe kilometru? Nu înțelegem de ce mama dracului nu sunt în stare să asfalteze cum trebuie un oraș pe care alții, în Europa, îl rezolvă într-o lună. Au primit fonduri europene, au avut și la buget și, cu toate acestea, măi oameni buni, nu reușesc să termine. Dacă astăzi se asfaltează o stradă, la anul e plină de gropi de zici că a fost făcută din plastilină. Și asta o tot înghițim din 1989 încoace.

Nu aruncăm vina în cârca vreunui primar anume, îi înjurăm pe toți, în egală măsură pentru că nu și-au respectat promisiunile făcute tuturor. Îi injurăm printre dinți și în gura mare că nu sunt în stare să astupe gropile în care, fiecare dintre noi, rupem mașinile. Îi înjurăm cu obidă și scuipați la colțul străzii, aia de zici că e câmpul de bătălie de la Turtucaia. Și-i mai înjurăm cu necaz pe noi înșine, că-i lăsăm să facă ce vor.

Lansăm pe această cale o provocare tuturor cetățenilor nemulțumiți din Focșani. Să ne scrie și să ne dea adresa tuturor străzilor de rahat din oraș, ca să le publicăm și să arătăm administrației locale că societatea civilă n-a murit și că este cu ochii pe ei.

Adauga comentariu