Munca la negru ia amploare în Vrancea! Amenzi de zeci de mii de euro, într-o singură lună, pentru patronii care foloseau munca fără forme legale!

Pe întreg parcursul lunii mai, Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea a organizat mai multe acțiuni de combatere a muncii fără forme legale. În acest sens, inspectorii instituției au verificat mai mulți angajatori din județ, sancționând, acolo unde a fost cazul, pe cei care foloseau munca la negru.


„Principala cauză a perpetuării acestui fenomen este avantajul financiar imediat, obținut de ambele părți implicate în procesul de muncă”, se arată într-un raport al ITM către Instituția Prefectului. Astfel, în perioada amintită (1 – 31 mai), inspectorii ITM au efectuat 727 de controale și au sancționat 141 de angajatori, 39 dintre aceștia pentru că aveau angajați fără forme legale. În timpul controalelor au mai fost găsite și 54 de persoane care munceau fără să fi semnat un contract colectiv de muncă.


În total, ITM au aplicat 185 de sancțiuni contravenționale din care 41 de amenzi în valoare de 445.000 de lei (94.000 de euro) și 114 avertismente. Totuși, ca să vă dați seama de amploarea situației, 400.000 de lei au plătit doar patronii care foloseau munca la negru, sub diferite forme: neîncheierea (netransmiterea) contractului individual în format electronic, declararea unor contracte cu timp parțial, deși salariatul muncea opt ore sau mai mult și neplata orelor suplimantare.


Din ianuarie și până la sfârșitul lunii iunie, ITM a înregistrat 381 de noi angajatori, în momentul de față figurând în registrele instituției 6692 de angajatori activi care au transmis la Registrul General de Evidență a Salariaților 55.014 salariați.

 

Adauga comentariu