Mult zgomot pentru nimic: 6 ani pentru judecarea dosarului de la Obștea Tulnici, 17 inculpați achitați, unul singur condamnat... cu suspendare

Tribunalul Brăila a dat o primă soluție în dosarul mamut în care s-a verificat activitatea Obștii Tulnici și în care au fost trimiși în judecată inclusiv cei care au coordonat, pe rând, activitatea Ocolului Silvic Privat Tulnici. Dosarul, înregistrat inițial la Tribunalul Vrancea în iunie 2013, a fost strămutat la Brăila. Ieri, din cei 19 inculpați, unul singur a fost condamnat de instanță: Costel Nicoară, cel care a condus Ocolul Silvic a primit o pedeapsă cu suspendare. Un al doilea inculpat a primit o renunțare la aplicarea pedepsei. În rest, judecătorul care a analizat probele de la dosar a ajuns la concluzia că inculpații fie nu au comis faptele cu intenție, fie faptele nu există, fie nu sunt prevăzute de legea penală. Ar mai fi de menționat că anchetatorii au făcut și rețineri în august 2012: Costel Nicoară și Alin Olteanu, fost şi actual preşedinte al Obştii au fost reținuți pentru 24 de ore. Instanţa nu a încuviințat însă arestarea preventivă.

„Condamnare fără acord de recunoaştere. Soluția pe scurt: Dispune schimbarea încadrării juridice dată prin actul de sesizare faptelor pentru care au fost trimiși în judecată inculpații.

... dispune achitarea inculpaților Olteanu Alin Daniel, Botu Aurel, Bulimej Vasile, Grobnicu Valerică și Danțiș Vasile cercetați pentru abuz în serviciu, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală. ...dispune achitarea inculpaților Olteanu Alin Daniel, Botu Aurel, Bulimej Vasile, Grobnicu Valerică și Danțiș Vasile cercetați pentru complicitate la comiterea infracțiunii de înșelăciune în formă continuată, întrucât fapta nu există. ...dispune achitarea inculpaților Olteanu Alin Daniel, Botu Aurel, Bulimej Vasile, Grobnicu Valerică și Danțiș Vasile cercetați pentru complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, întrucât fapta nu există. ...dispune achitarea inculpaților Botu Aurel, Bulimej Vasile, Grobnicu Valerică și Danțiș Vasile cercetați pentru complicitate la înşelăciune în formă continuată, întrucât fapta nu există.

...dispune achitarea inculpatului Olteanu Alin Daniel cercetat pentru complicitate la înşelăciune, întrucât fapta nu există. Constată că prin Ordonanța din 28.08.2012 dată de I.P.J. Vrancea inculpatul Olteanu Alin Daniel a fost reținut 24 ore la data de 28.08.2012.

...dispune achitarea inculpaților Botu Valentin, Stanciu Vasilică, Negru Corneliu, Păun Lucica, Gherman Cristinel Laurentiu, Olteanu Nicu Florin, Baraghin Silică și Gheorghiță Vasile cercetați pentru primirea la muncă a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetăţenia acestora, fără încheierea unui contract individual de muncă, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală.

...dispune achitarea inculpaților Botu Valentin, Stanciu Vasilică, Negru Corneliu, Păun Lucica, Gherman Cristinel Laurentiu, Olteanu Nicu Florin, Baraghin Silică, Bîznă Florin, Danţiş Daniel, Strătănoiu Vasilică și Gheorghiță Vasile cercetați pentru înșelăciune, întrucât fapta nu există.

...dispune achitarea inculpaților Botu Valentin, Stanciu Vasilică, Negru Corneliu, Păun Lucica, Gherman Cristinel Laurentiu, Olteanu Nicu Florin, Baraghin Silică, Bîznă Florin, Danţiş Daniel, Strătănoiu Vasilică și Gheorghiță Vasile cercetați pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, întrucât fapta nu există.

...dispune achitarea inculpaților Botu Valentin, Stanciu Vasilică, Negru Corneliu, Păun Lucica, Gherman Cristinel Laurentiu, Olteanu Nicu Florin, Baraghin Silică, Bîznă Florin și Danţiş Daniel cercetați pentru înşelăciune în formă continuată, întrucât fapta nu există.

...dispune achitarea inculpaților Strătănoiu Vasilică și Gheorghiță Vasile cercetați pentru înşelăciune, întrucât fapta nu există. ...dispune achitarea inculpatului Gheorghiță Vasile cercetat pentru spălare a banilor în formă continuată (b) fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege).

...dispune achitarea inculpatului Manolache Liviu Iulian cercetat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, întrucât fapta nu există. ...dispune achitarea inculpatului Manolache Liviu Iulian cercetat pentru înșelăciune în formă continuată, întrucât fapta nu există. ...dispune achitarea inculpatului Nițică Nelu cercetat pentru complicitate la spălare a banilor (b) fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege). ...renunţă la aplicarea pedepsei faţă de inculpatul Nițică Nelu pentru refuz nejustificat de a prezenta organelor competente documentele legale în scopul împiedicării verificărilor financiare, în termen de cel mult 15 zile de la somaţie, faptă săvârșită în cursul anului 2012. ...aplică inculpatului Nițică Nelu un avertisment. Constată că inculpații Nițică Nelu și Strătănoiu Vasilică au fost reținuți și arestați în cauză în perioada 23.08.2012- 21.09.2012.

...dispune achitarea inculpatului Nicoară Costel cercetat pentru abuz în serviciu, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală. ...condamnă pe inculpatul Nicoară Costel la o pedeapsă principală de 2 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor civile pe o durată de 2 ani pentru delapidare în dauna părții civile SC Ocolul Silvic Privat Obștea Tulnici SRL, faptă săvârșită în luna mai 2011. ...condamnă pe inculpatul Nicoară Costel la 1 an închisoare pentru folosire cu rea-credința, de către administratorul societății, a creditului de care se bucura societatea pentru a favoriza o altă societate, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect în dauna părții civile SC Ocolul Silvic Privat Obștea Tulnici SRL, faptă săvârșită în luna mai 2011. ...dispune contopirea pedepselor principale aplicate de 2 ani închisoare şi 1 an închisoare, inculpatul Nicoară Costel urmând să execute pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare la care se va adăuga un spor de pedeapsă de 4 luni închisoare, reprezentând 1/3 din cealaltă pedeapsă aplicată, în total va executa o pedeapsă principală rezultantă de 2 ani şi 4 luni închisoare. ...aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe durata executării pedepsei principale. ...dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani ...impune inculpatului să frecventeze un program de reintegrare socială derulate de către Serviciul de probaţiune Vrancea sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate; pe parcursul termenului de supraveghere, impune inculpatului să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Tulnici sau la Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril Tulnici (instituţii stabilite alternativ de instanţa de judecată după consultarea Bazei instituţiilor din comunitate de pe site-ul Ministerului Justiţiei) pe o perioadă de 90 zile lucrătoare, sub coordonarea Serviciul de probaţiune Vrancea. ...dispune confiscarea specială de la inculpatul Nicoară Costel în folosul statului, a următoarelor sume de bani: 17.892 lei reprezentând diferența dintre suma plătită și valoarea reală de achiziție a autoutilitarei și suma de 18.636 lei sumă traficată în interesul SC Cros Media SRL, sume de bani pentru care partea vătămată SC Ocolul Silvic Privat Obștea Tulnici SRL nu s-a constituit parte civilă în cauză.

...respinge ca nefondate pretențiile civile formulate în cauză de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură A.P.I.A.- Aparat central. ...respinge ca nefondate pretențiile civile formulate în cauză de SC Ocolul Silvic Privat Obștea Tulnici SRL împotriva inculpatului Olteanu Alin Daniel privind virarea sumei de 970.000 lei în contul Obștii de Moșneni Tulnici.

...ridică măsura sechestrului asigurator dispusă prin: - Ordonanţele de instituirea sechestrului asigurător din 25.03.2013 date de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea asupra bunurilor mobile și imobile aparținând inculpaților Olteanu Alin Daniel, Botu Aurel, Bulimej Vasile, Grobnicu Valerica, Danțiș Vasile, Negru Corneliu, Păun Lucica, Stanciu Vasilica, Bîzna Florin, Olteanu Nicu Florin, Baraghin Silica, Gherman Cristinel Laurențiu și Gheorghiță Vasile. ...menține măsura sechestrului asigurator dispusă prin Ordonanţa de instituirea sechestrului asigurător din 25.03.2013 dată de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea asupra bunurilor mobile și imobile aparținând inculpatului Nicoară Costel, până la concurența sumei de 36.528 lei. Constată că persoana vătămată Obștea de Moșneni Tulnici nu s-a constituit parte civilă în cauză. Cu apel”, se arată în minuta hotărârii date ieri. 

Cei de mai sus au fost trimiși în judecată pentru înşelăciune, abuz în serviciu, falsuri şi spălare de bani, dar și pentru că nu ar fi încheiat contracte de muncă zilierilor care făceau lucrări la pajişti. Totodată, în dosar se făcea referire și la un prejudicu de 2,6 milioane lei din fondurile europene oferite prin APIA.

Adauga comentariu