Mormântul maiorului Gheorghe Pastia a fost recunoscut ca monument istoric!

Monumentul funerar al maiorului Gheorghe Pastia, cel care printr-un act de mecenat fără precedent a dat Focșaniului cele mai valoroase așezăminte culturale, Teatrul Municipal și Ateneul Popular, va fi introdus pe lista monumentelor istorice. Decizia a fost luată chiar astăzi, de Ziua Culturii Naționale, în ședința Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice nr 5 Iași.


Procedura de clasare a fost declanșată de Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea în anul 2017, documentația necesară unei astfel de proceduri fiind asigurată de un expert atestat de Ministerul Culturii, prin grija Primăriei Focșani.


„Astfel, memoria celui mai important filantrop focșănean din secolul XX își va ocupa locul în Patrimoniul Cultural Național, monumentul funerar urmând să beneficieze, permanent, de protecție, conform Legii 422/2001”, se arată într-un comunicat al Direcției pentru Cultură Vrancea.


Clasarea obiectivului ca monument istoric este doar un prim pas. Autoritățile și-au luat angajamentul ca mormântul maiorului Pastia să fie restaurat în cele mai mici detalii. Și ar fi bine, întrucât locul de veci al celui mai de seamă binefăcător al urbei a fost reparat cu nădejde tocmai în anul 1939, de atunci mormântul fiind îngrijit doar pe bază de voluntariat.
 

 

Adauga comentariu