Ministrul Justiției despre legi, Uniunea Europeană și „omul potrivit la locul potrivit”: „Dacă oamenii nu au calitatea necesară pentru demnitatea, funcția, postul pe care îl ocupă, atunci fac și ei ce știu. Și dacă nu știu, de regulă fac ce nu trebuie”

În weekend, la Vulturu s-au sărbătorit cu mic cu mare zilele comunei, eveniment la care a fost prezent și ministrul Justiției, vrâncean la origine. Acesta le-a vorbit vulturenilor săi despre o sumedenie de lucruri de actualitate, neuitând să îl felicite și pe primarul din comună: „În opinia mea, primarul comunei este omul potrivit la locul potrivit. Sigur, are potențial să evolueze și pe alte funcții, dar eu îi doresc să slujească în continuare comunitatea pe care o reprezentăm”, s-a exprimat ministrul Tudorel Toader. Celor care l-au ascultat duminică, oameni mai mult sau mai puțini simpli, de la țară, ministrul a ținut să explice parcursul legilor și de ce nimeni nu poate „să își asume paternitatea, pentru că pe drumul acesta legislativ de tehnică sunt foarte multe schimbări, contribuții, elemente care să îi dea consistență, elemente care să îi ia din consistență”. Nu am înțeles exact la ce se referea domnul ministru, cum nu este clar la cine se referea atunci când a atins subiectul pregătirii pe care o au oamenii puși în funcții.

Una peste alta, ministrul Tudorel Toader, fiul al satului în Vulturu, a asigurat că vine în comună cu mare plăcere și, cu toate că a călătorit „din Rusia și până în Africa”, apreciază în mod deosebit țara sa. „De multe ori ne punem întrebarea de ce o țară cu oameni înțelepți, oameni instruiți, oameni de bună credință... o țară bogată, o țară frumoasă, o țară respectată la nivelul Uniunii Europene - chiar dacă sunt și voci contrare, dar care au interese, nu este tocmai unde am dori noi să fie, sau unde ar trebui să fie. Fără a face referire la momentul prezent. Fără a face referire la acum 7 ani sau nu știu care. După părerea mea, noi suferim de următoarea deficiență: uneori nu știm să ne punem oamenii potriviți la locul potrivit. Dacă oamenii nu au calitatea necesară pentru demnitatea, funcția, postul pe care îl ocupă, atunci fac și ei ce știu. Și dacă nu știu, de regulă fac ce nu trebuie. De aceea părerea mea, în an centenar, cu toate opiniile și interesele diferite, voința, filonul acesta pe care îl are poporul român este unică, dăinuie și am convingerea că va evolua în aceeași direcție.

După părerea mea, este absolut necesar să punem oamenii potriviți la locul potrivit. Omul potrivit nu este neapărat cel care vorbește cel mai frumos, ci este cel care știe ce are de făcut și face ce trebuie. De multe ori nu este suficient să fii bine pregătit. Trebuie să aibă și bună credință, să fie devotați demnității funcției pe care o au, comunității pe care o slujesc. Poporul român își va continua traseul progresist în marea familie europeană. La anul, România preia președinția Consiliului Uniunii Europene, va sta în capul mesei, va prelua marile dosare de la președinția austriacă și le va preda după șase luni la președinția din trioul european”, le-a explicat Tudorel Toader celor care îl ascultau.

Totodată, ca ministru al Justiției, a vorbit și pe competența sa, în stilul său caracteristic: a spus multe, fără a explica în concret nimic. „Acum, să dau asigurările unor legi drepte. Legile nu le dă un ministru, cât ar fi el de superministru - ca să citez pe cineva pe care îl cunoaștem. Legile se adoptă într-o contribuție de neimaginat: pleacă de la o comisie, la Parlament, la o cameră, la Curtea Constituțională, la Președinte, iar se întoarce, se duce la reexaminare, se duce iar la Curtea Constituțională. Legile pot pleca foarte bune și să iasă foarte rele. Legile pot pleca de la inițiator mai puțin bune și să iasă în final foarte bune. Nimeni niciodată nu și-a asumat și nu poate să își asume paternitatea unei legi, pentru că pe drumul acesta legislativ de tehnică, sunt foarte multe schimbări, contribuții, elemente care să îi dea consistență, elemente care să îi ia din consistență”, a opinat ministrul.

Tudorel Toader a răspuns ulterior întrebărilor reporterului Radio România Actualități, vizavi de numirea viitorului șef al DNA, care este considerată o necesitate, „pentru a scăpa de acest interimat și pentru ca noul procuror șef să poată să evalueze, să ia măsurile de reformare a DNA-ului, măsuri care în opinia mea sunt absolut necesare. Eu nu pot grăbi procedura, pentru că este un grafic pe care l-am afișat. Sunt foarte multe persoane care îndeplinesc condițiile legale pentru a candida, sunt mulți procurori care au competența profesională și abilitățile manageriale de a conduce DNA. Este necesar să își și dorească să participe la această competiție. Personal, cunosc foarte mulți procurori care au vocație la această demnitate. Dar nu am încurajat și nu am descurajat pe nimeni, pentru că șansele sunt absolut egale pentru toți, depinde de cariera profesională, de experiență, depinde de rezultatele pe care le-au avut, depinde de programul managerial pe care îl prezintă, depinde de determinarea pe care o au în sensul reformării DNA-ului”.

În cadrul aceleiași interventii, ministrul Justiției nu a ezitat să îl înțepe pe procurorul general Augustin Lazăr, făcând referire la cele întâmplate după evenimentele din 10 august, în București: „Din momentul în care s-au deschis dosare pentru unii făptuitori presupuși - dintr-o parte sau alta, din momentul acela, procurorii care instrumentează, sub autoritatea ministrului Justiției trebuie să își facă treaba în mod corect. M-a surprins declarația procurorului general, care a ținut să dea asigurări de imparțialitate a procurorilor care instrumentează cauzele și de soluționare într-un termen cât mai scurt. Dacă discutăm pe fond, precizările sunt corecte. În opinia mea, precizările nu erau necesare. Pentru că, indiferent de cauză, indiferent de momentul unei fapte sau alta, procurorii trebuie să lucreze cu celeritate, cu profesionalism, și nu la îndemnul sau la asigurările date de procurorul general. Adevărat este că procurorul general riscă de multe ori să dea - și a făcut-o de multe ori de fapt, să dea declarații care ies din zona strictă de competență. Procurorul general nu este un om politic”, a declarat duminică ministrul.

 

Sursa Foto: Facebook

Adauga comentariu