Ministrul Justiției a aruncat o privire în curtea Penitenciarului Focșani. Ne arată și nouă ce a văzut, în PowerPoint!

Pe principiul „am primit faxuri la partid”, Ministerul Justiției face PowerPoint-uri în care prezintă situația cosmetizată a penitenciarelor din țară. În iulie, ministrul Justiției a anunțat începerea campaniei, pare-se pentru ca organismele internaționale să vadă prin slide-uri ce fel arată penitenciarele din România. Date există însă și pe site-urile fiecărui penitenciar în parte, pentru că practic sunt prezentate mai atrăgător aspecte din bilanțul pe anul trecut. E drept, acum avem ocazia să vedem mai multe poze sugestive, alese de un ochi atent. Pentru că problemele penitenciarelor sunt, după cum se știe, supraaglomerarea și condițiile din imobilele vechi.

După luni și luni de emoție și așteptări, tabelul a ajuns la unitatea de detenție din Focșani. Aflăm la început că „Penitenciarul nu este doar un spațiu înconjurat de ziduri care ascund eșecurile societății... penitenciarul ascunde viață și o a doua șansă”! Și finalul este apoteotic: „Schimbarea începe de aici... cu ajutorul nostru, dar... mai ales cu ajutorul tău!”. Chiar și cu aceste vorbe pline de sensibilitate, gardul de sârmă rămâne!

Pentru că există critica potrivit căreia penitenciarele funcționează în clădiri vechi, în prezentarea MJ se arată că, într-adevăr, unitatea a luat ființă în anii 70, însă „începând cu anul 1990 a înregistrat un amplu și vertiginos ritm de modernizare și reformă”. Da, și din punct de vedere al infrastructurii, astfel încât „în prezent, unitatea se situează aproape de nivelul standardelor europene”! Subit, au dispărut toate problemele semnalate de deținuți, vizavi de gândacii din camere, de îngrămădeală, de lipsa spațiului de plimbare, a medicamentelor etc. Dar avem imagini :

Adauga comentariu