Ministrul Finanțelor promite că impozitul pe venit va trece integral la comunităţile locale. Ce spun Finanțele: noi nu avem „putere de decizie”! Așa să fie oare?

Săptămâna trecută, ministrul Finanelor Publice, Eugen Teodorovici, a lansat o bombă cu ceas: impozitul pe venit va trece integral la comunităţile locale, în acest sens fiind în lucru o Ordonanță de Urgență. Declarația acestuia a venit miercurea trecută, la Camera Deputaților, când a și explicat succint că sumele vor fi repartizate între consilii judeţene şi celelalte comunităţi locale. Teodorovici a mai spus că măsura face parte din minunatul program de guvernare și că o asemenea ordonanță bate la ușă: luna aceasta, sau cel târziu luna viitoare. Așa că am întrebat mai departe. Primarul nu ne-a răspuns la telefon, dar nici nu se pune problema să nu revenim cu punctul dumnealui de vedere, în cazul în care va fi liber un pic mai încolo. Șeful de la CJ Vrancea este permanent ocupat când îl sunăm, ne răspunde suav secretariatul, din nou ar fi fost un eșec. Așa că ne-am îndreptat „pașii electronici” către specialiștii în finanțe: „ce înseamnă aceasta și care ar putea fi impactul pentru autoritățile locale? Ați fost informați în acest sens?”.  

Și am primit un răspuns pe aproape două pagini, în care ni s-a explicat... nimic. Ni s-a furnizat un site al Ministerului Finanțelor Publice, unde am putea găsi inițiativele legislative. Nu, nu vreo adresă secretă, ci una la îndemână tuturor care știu să folosească cu succes Google. „Fundamentarea alocării sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat şi a cotelor defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale în anul 2018 sunt atribuţii ale Serviciului Sinteza şi Asistența Elaborării şi Executiei Bugetelor Locale de la nivelul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Vrancea.

În condiţiile în care doriţi informaţii referitoare  la aplicarea Legii 273/2006 privind finanţele publice locale cu modificările şi completările ulterioare vă stăm la dispoziţie prin intermediul compartimentului de comunicare de la nivelul instituţiei”, ni s-a comunicat tocmai de către compartimentul de comunicare, prin intermediul aceleiași adrese la care noi solicitasem informațiile. Ce am mai „aflat”?

 „Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vrancea ca unitate subordonată Agenţiei Naţionale de Administare Fiscale doar aplică politica fiscală a guvernului şi nu are putere de decizie”. Asta ne-a pus capac. Adică Finanțele NU EMIT DECIZII? Așa că am căutat pe site. Pe care îl știm (wink, wink). Și, de la rubrica „Lista categoriilor de documente produse” am aflat așa:

Mai avem și decizii de ridicare a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile persoane juridice; de ajustare/estimare a venitului sau cheltuielii uneia dintre persoanele afiliate; de instituire măsuri asiguratorii - de la Serviciul colectare şi executare silită persoane fizice şi juridice, precum și decizie de ridicare a măsurilor de executare silită care țin de Structura Trezorerie. Bașca, până și Serviciul fiscal orăşenesc Panciu ia decizii calcul accesorii; eşalonare la plată; calcul taxă poluare; privind venituri persoane fizice; de restituire a sumelor la bugetul de stat. Frumos, nu? Pe sistemul ce întrebăm și ce (nu) ne răspunde nimeni putem face și noi propriile interpretări! Poate Finanțele nu au putere de decizie, dar câteodată decid. Și poate, doar poate, la o întrebare punctuală se poate răspunde simplu!

Adauga comentariu