Militar de profesie, Moș Crăciun din pasiune. Santa Claus de Focșani este un veteran dur din Afganistan!

Sosirea lui Moș Crăciun este evenimentul anului pentru toți copiii. Nu există moment mai așteptat decât acela în care, abia treziți din somn, dau fuga să vadă ce le-a pus Moșul sub brad. Pare că tot anul este concentrat în acele clipe intense, atunci când cu ochii strălucitori și mâini nerăbdătoare întorc pe toate fețele cutiile ambalate frumos. Și nu există copil care, odată așezat pe genunchii Moșului, să nu mărturisească dacă a fost cuminte sau nu în timpul anului.


„Cine nu are un Moș Crăciun, să-și cumpere”, am putea parafraza. În ziua de astăzi, oricând poți apela la un Moș gata să fericească o liotă de copii. Unii dintre noi, cei mai inventivi, au reușit chiar să facă o afacere din a-l aduce pe moșul îmbrăcat în roșu. Micuții se înveselesc strașnic la venirea bătrânului cu plete colilii, cu sacul plin de jucării în spinare. Așa că au apărut firme serioase care oferă spre închiriere moș crăciuni, elfi, reni sau crăciunițe, bineînțeles, contra cost.


Un întreprinzător aparte în acest domeniu de activitate este Vali Burhuc. Are 35 de ani și slujește sub arme, ca militar profesionist. Cătană cu experiență, Vali are deja un tur în Afganistan și la anul va pleca în cel de al doilea. Cu toate acestea, sufletul său se înmoaie când vine vorba de copii. În această lună se împlinesc patru ani de când Vali Burhac îmbracă hainele roșii ale lui Moș Crăciun pentru a aduce bucurie în sufletul copiilor.


Povestea sa de Moș a început, așa cum am spus, în 2014, atunci când în urma unui divorț nu-și vedea, pe cât ar fi vrut, băiatul. În preajma Crăciunului, apăsat de dragostea pentru copiii săi, i-a venit o idee: să se îmbrace în Moș Crăciun și să le facă o vizită la grădiniță. Ceea ce a și făcut, stârnind un val de bună dispoziție în rândul tuturor micuților de acolo. De atunci, Vali nu a mai lepădat hainele roșii, barba și ochelarii, devenind în fiecare an Moș Crăciunul pe care și-l doreau copii.


Acum, Vali Burhuc este un Moș foarte căutat. În această perioadă nu-și mai vede capul de treabă. În fiecare seară trebuie să ajungă la școli și grădinițe din Focșani, dar serviciile sale sunt căutate și în județ. Are contracte de onorat în Vizantea, Garoafa, Vulturu, Tulnici și în alte localități. Oriunde se duce este primit cu veselie. Iubește copiii și asta îl face un Moș Crăciun aparte, un Moș care dansează și cântă alături de cei mici.


Cu toate că această „meserie” de ocazie îi aduce un venit bunicel, între 2.000 și 2.500 de lei pe sezon, Vali Burhuc nu se gândește să-și extindă afacerea. „Ceea ce fac acum, pentru mine este de ajuns. Nu vreau să angajez oameni, într-un cuvânt, să dezvolt afacerea. Fac asta doar din pasiune și dragoste pentru cei mici. Eu și copiii ne înțelegem formidabil”, ne-a spus Vali. El ne-a mai mărturisit că pentru copiii bolnavi sau cei din familii sărace o face pe Moșul gratuit, ba mai aduce și cadouri de acasă.


Vali Burhuc se pregătește să plece anul viitor în a doua sa misiune în Afganistan. Cu această ocazie și-a propus să o facă pe Moș Crăciun și pentru copiii loviți de soartă din zonele de conflict. Deja se află în misiune specială: strânge cadouri pentru a le oferi micuților afgani din partea unui Moș Crăciun cu totul special: Armata Română.

 

 

Adauga comentariu