„Microtemplul plângerii eterne” spune mai departe povestea iubirii arhitectului peisagist Păun-Paul Rigolin

În Cimitirul Sudic din Focșani se află un mormânt aparte, în fapt un mausoleu ridicat de arhitectul peisagist Paul Rigolin în amintirea soției sale, Lenuța. Cavoul este unic, în felul său. Construit între 1973 și 1974, în urmă cu 45 de ani, a fost denumit de constructorul său „Microtemplul plângerii eterne”.


Aproape distrus de pierderea soției lângă care a trăit 40 de ani, inginerul Paul Rigolin a tapetat, efectiv, partea sudică cu fragmente dreptunghiulare de marmură pe care sunt inscripționate versuri dedicate memoriei mult iubitei sale Lenuța. Chiar dacă timpul, ploile și vântul au șters necruțătoare unele plachete, scrisul devenind ilizibil în multe locuri, pe unele se mai poate citi încă.


„Te plâng soție scumpă, te cânt și te slăvesc/Ca pe o heruvimă, comoară-ntre comori/La inimă mă arde și simt că-nebunesc/Că n-am putut concepe așa curând să mori”, își plânge durerea inginerul cu suflet de poet.


Partea frontală a edificiului funerar este protejată de sticlă, în interior aflându-se fotografii ale Lenuței Rigolin dar și bustul celor doi soți, obiecte înconjurate de plăci din marmură albă inscripționate cu versuri aurii.


Ca și cum nu ar fi fost de ajuns, inginerul Rigolin a conceput un sistem de sonorizare, acum defect, montat pe peretele de vest, la intrarea în cavou. Odată apăsate, o serie de butoane, asemănătoare unor sonerii, ar fi lăsat să se audă melodiile îndrăgite de cei doi soți în timpul vieții, cum ar fi „Avant de mourir” sau „Sereneda lui Toselli”.


După atâția ani, cripta din Cimitirul Sudic se află într-o stare vizibilă de degradare, părăsită de eventualele rude, însă atrage și acum privirile celor care trec prin cimitir. Durerea inginerului Păun - Paul Rigolin a dăinuit aproape jumătate de veac, povestea pierderii sale fiind mereu și mereu povestită de cei care se opresc o clipă la „Microtemplul plângerii eterne”.

Adauga comentariu