Medicii recomandă vaccinarea antigripală: „Este bine să ne pregătim, pentru că va fi de asemenea un an mai greu”, avertizează reprezentanții DSP Vrancea. Cum stăm cu dozele de vaccin

Situația de anul trecut, când au fost aproape 200 de decese din cauza gripei, se poate repeta. Din nou, stocurile de vaccin antigripal s-ar putea dovedi a fi insuficiente și se va crea o panică generală. În sezonul 2018-2019 au fost înregistrate 199 decese confirmate cu virus gripal (151 tip A, subtip (H1)pdm09, 23 tip A, subtip H3, 24 tip A, nesubtipat și o coinfecție cu A(H1)pdm09 și AH3). În acest sezon, gripa a apărut mult mai repede, însă încă se mai pot lua măsuri de prevedere prin vaccinare antigripală, spun specialiștii. Medicii sunt de părere că luna aceasta ar fi cel mai indicat să fie efectuat un astfel de vaccin. Nu doar de către persoanele aflate în grupe de risc - pentru care vaccinul este gratuit, ci și de către restul populației.

Este bine să ne pregătim, pentru că va fi de asemenea un an mai greu. Noi recomandăm populației să se vaccineze, iar cei care nu sunt din grupele de risc să caute vaccinul în farmacii. Cu siguranță se va mai aduce. Vaccinul de la Direcția de Sănătate Publică Vrancea este strict pentru cei din grupele de risc - bolnavii cronici, personalul medical, bolnavii instituționalizați și persoanele peste 65 de ani. Și copiilor care frecventează unitățile și preșcolare le-ar face foarte bine să se vaccineze, dar ei nu intră în grupele de risc, pentru că se spune că au o apărare mai bună. Dar le-ar face foarte bine să se vaccineze. De asemenea, oamenii mai tineri, care merg în aglomerație, în colectivități profesionale, ar fi bine să se vaccineze. Recomandarea este să se vaccineze în continuare, să nu se ducă bolnavi în colectivitate. Mai degrabă se duc la medicul de familie și își iau o zi, două de concediu, decât să se ducă bolnavi. Pentru că boala se agravează și îi îmbolnăvesc și pe ceilalți”, avertizează reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Vrancea.

În septembrie, Ministerul Sănătății anunța că a achiziționat 1.500.000 doze de vaccin gripal, „cu aproximativ 200.000 mai mult față de anul trecut, astfel încât să se asigure vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane din categoriile cu risc ridicat de îmbolnăvire”. Însă pe plan local este posibil să fie nevoie de mai multe doze decât cele primite până acum, adică aproximativ 18.000.

Acum am primit și tranșa a treia, de 9.950 de doze, s-a făcut repartiția către medicii de familie, care au început să vină să îl ridice. În total am primit în jur de de 18.000 de doze și mai avem de primit mai bine de 9.000. Eu am cerut peste 40.000 de doze de vaccin antigripal și am primit 65% din ceea ce am solicitat, dar numeric, am primit mai mult ca anul trecut. Am cerut aceste doze de vaccin raportat la ceea ce ne-a solicitat medicii de familie din județ. Medicii i-au întrebat pe pacienți cine dorește să fie vaccinat antigripal, apoi au făcut listele, însă ulterior au vrut mai mulți decât cei care și-au dat acordul inițial. Ceea ce pe mine mă încântă, să le facem noi pe acestea toate.

Dacă va fi nevoie și va fi o situație critică, noi putem solicita suplimentarea dozelor de vaccin antigripal. Dar organismul se pregătește dinainte, o vaccinare trebuie făcută în presezon. Cum morbiditatea apare înspre decembrie, ianuarie, februarie, acum suntem numai bine în perioada în care ne putem imuniza și este cu folos. Anul trecut au fost multe decese, a fost probabil un virus mai agresiv. În acest moment încă nu au crescut virozele, îmbolnăvirile încep din ianuarie. Dar anul acesta debutul cu identificare de virus gripal a fost încă din septembrie. Deci este un an mai deosebit și este bine să ne luăm toate măsurile, iar lumea să se vaccineze. Cu toate că am înțeles că nu prea mai este vaccin în farmacii”, ne-au explicat medicii din cadrul DSP Vrancea.

Adauga comentariu