Mărțișoare pentru toate gusturile și buzunarele în cadrul celei de a XI-a ediții a Târgului de Mărțișor din Focșani!

Târgul Mărțișorului, eveniment organizat de Centrul Cultural Vrancea, a ajuns la cea de a XI-a ediție. În fiecare an, la finalul lunii februarie, artizani și meșteri populari din Vrancea vin să-și vândă mărțișoarele în fața Cinematografului Balada. Aceste mici obiecte uimesc de fiecare dată cumpărătorii întrucât sunt fabricate cu mare artă, unele dintre ele devenind chiar mici opere de artă.


Olimpia Săpunaru este actriță și profesor de teatru în Focșani, însă, pe lângă activitatea pe care o desfășoară în fiecare zi, își face timp an de an să confecționeze mărțișoare. Pentru că este foarte ocupată, micile obiecte sunt realizate cam într-o lună și jumătate, începând de la mijlocul lunii ianuarie.


„Facem floricele, coșari, pisicuțe, țărăncuțe.... Centrul Cultural Vrancea m-a adoptat și este al șaselea an de când particip cu ei la Târgul de Mărțișoare. Mă simt foarte bine și cred că o să am și alte proiecte cu ei în viitor.


Pentru că eu fac teatru, aloc destul de puțin timp realizării mărțișoarelor, cam o lună și jumătate. Încep să le fac pe la sfârșitul lui ianuarie și cam toată luna februarie. Am lucrat la ele cam opt ore pe zi, exact ca și cum m-aș fi dus la serviciu.  


Sunt modele diferite față de anul trecut dar în general am păstrat simbolurile cunoscute: coșar, ghiocel, panseluțe, margarete... Prețurile sunt accesibile, începând de la 5 și până la 15 lei, cel mai scump. Cele croșetate sunt făcute în colaborare cu mama”, ne-a spus zâmbind Olimpia.


Floarea Țăpor a sosit de la Jitia pentru a-și expune cele mai frumoase mărțișoare, lucrate cu răbdare și măiestrie. Este al treilea an când participă la târg și se declară mulțumită. Majoritatea micilor obiecte sunt croșetate și cusute iar prețul nu depășește 8 lei pe bucată.


„Am venit cu mărțișoare, croșetate, modelate din pastă, cusute... toate făcute manual. Este al treilea an când vin aici, la Târgul Mărțișorului. Avem floricele, laleluțe, brățări, zodiac, trandafiri. Prețuri de la 1 leu până la 8 lei. Trebuie să dăm mărțișoare pentru că poartă noroc”, ne-a declarat Floarea Țăpor.


Florentina Trifan este din Reghiu și nu a ratat nicio o ediție a târgului organizat de Centrul Cultural. Mărțișoarele sale sunt confecționate din cele mai diverse materii prime, dacă putem spune așa, de la flori uscate, hârtie, scoici și până la pănușe de porumb, lemn, resturi de blană sau lână.


„Noi am venit cu mărțișoare tradiționale, lucrate manual din semințe, flori uscate, hârtie, scoici, pănușe de porumb, lemn, resturi de blăniță, sfoară, lână... Am venit în fiecare an și iată, acum particip și la cea de a 11-a ediție.


Nu este așa de ușor să facem aceste mărțișoare. De exemplu, dacă lucrăm cu plante trebuie să le punem la presat cum înfloresc, la uscat, în condiții specifice ca să-și păstreze culoarea. E foarte important să ai imaginați și să-ți placă. Noi avem prețuri de la 2 lei până la 25 de lei”, ne-a explicat Florentina Trifan.


Pe lângă standurile obișnuite se află și altele cu mărțișoare mai puțin obișnuite, în sensul tradițional. Este vorba de borcănele mai mari sau mai mici cu miere de toate soiurile, polen, faguri cu miere, cătină cu miere și propolis. Aceste mărțișoare sănătoase sunt comercializate de Raluca Căldărescu, un apicultor din Mândrești.


„Am folosit borcănele, de la cele mai mici până la cele mai mari și le-am transformat într-un mărțișor dulce și sănătos. Este a treia oară când vin la Târgul de Mărțișor, mi-am păstrat tradiția de a veni cu aceleași borcănele pentru că au avut un mare succes în fiecare an.


Lumea așteaptă și ceva diferit. Avem borcănele cu miere de salcâm și tei, cu prețuri cuprinse între 5 și 10 lei și cele mari care costă 35 de lei. Avem polen de păpădie, de armurariu, faguri cu miere, miere cu cătină și propolis, toate bune pentru imunitate”, ne-a declarat Raluca Căldărescu.

 

 

Adauga comentariu