Managerul Ansamblului Țara Vrancei se plânge de lipsa de cultură a publicului, dar completează un raport de activitate cu grave greșeli gramaticale!

A mai trecut un an și o evaluare: a activității pe 2017 desfășurate de Ansamblul Folcloric Țara Vrancei, instituție aflată în subordinea și sub finanțarea Primăriei Focșani. Însă la analiza raportului de activitate, managerul Maria Murgoci a cam sfeclit-o, obținând doar 8,78. Oare din cauza greșelilor gramaticale strecurate la tot pasul în raport?

Aflăm că instituția se preocupă permanent de formarea gustului estetic al publicului spectator „pentru a înlătura tendinţele de poluare şi degradare cu produse subculturale”. Aici am simțit un ușor reproș față de spectacolele de prost gust din Focșani, cu prezentatori și artiști reșapați sau cu un talent îndoielnic, dar plătite cu bani buni de la buget. Poate e doar o părere, dar în raport se face referire la o amenințare care se simte datorită pierderii „interesului pentru actul de cultură, amploarea pe piața de spectacole a unor evenimente de slabă calitate artistică ce încântă de multe ori publicul necunoscător atrăgândul spre kitsch, etc”. Iar astfel de mențiuni apar frecvent în raport.

Aceasta în condițiile în care Maria Murgoci recunoaște în raportul de activitate că cele mai multe spectacole pe care le susține Țara Vrancei sunt gratuite pentru public, iar finanțarea este asigurată în proporție de peste 90% de municipalitate. Subvenția de la bugetul local a fost de 2.661.178 lei, iar realizările proprii - 167.573 lei. Și, dacă ne uităm pe chletuieli, observăm că din veniturile realizate, Țara Vrancei nu își poate susține nici măcar facturile la utilități.

În anul 2017, veniturile proprii au fost realizate în special din prestări servicii artistice. Veniturile proprii astfel încasate au fost realizate prin încheierea unor contracte de prestări servicii artistice (activitatea de bază specifică instituției )”, aceasta însemnând o pondere de 5,93% ca grad de acoperire a cheltuielilor instituției din venituri proprii.

E greu să faci concurență artiștilor în vogă. Sau kitsch-ului, după cum se înțelege din raport: „chiar dacă în anul 2017 am promovat spectacole cu tematică diferită (folclorice, cinematografice, de divertisment) și pentru segmente diferite de public nu am reușit să facem încasările prognozate, publicul spectator fiind greu de atras în sălile de spectacole unde trebuie să plătească pentru actul artistic, creșterea încasărilor față de anul 2016 fiind de doar 8.128 lei”.

 

Adauga comentariu