Mai mulți bani de la primărie pentru reprezentanții persoanelor cu handicap. Ce înseamnă pentru bugetul municipiului

Din ce în ce mai multe persoane intră în evidența autorităților pentru a beneficia de indemnizația lunară acordată părinților sau reprezentanților legali ai copilului cu handicap grav, adulților cu handicap grav ori reprezentanților legali ai acestora. De luna viitoare, municipalitatea va scoate din visterie bani pentru a plăti 385 indemnizații lunare, față de cele 365 plătite în prezent. Situația va fi prezentată joi consilierilor locali în cadrul ședinței ordinare, urmând a se vota proiectul inițiat în acest sens.

Odată cu mărirea numărului de beneficiari, automat va crește și suma alocată la acest capitol. Concret, este vorba despre „suplimentarea bugetului local cu 2.108.201 lei, sumă necesară pentru acoperirea în anul 2019 a cheltuielilor cu indemnizațiile de însoțitor (inclusiv cu cele 20 de locuri solicitate)”, după cum se arată în raport. Ar mai fi de menționat că în proiectul de buget pe 2019 erau prevăzuți 14,460 mii lei. Aceasta în condițiile în care indemnizația lunară este egală cu salariul net al asistentului personal gradația 0 și, conform legislației în vigoare, plata se asigură de primăriile în a căror rază teritorială își are domiciliul sau reședința persoana cu handicap grav.

Cu toate acestea, numărul celor aflați în baza de date a Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului Vrancea este unul mult mai mare: la finele lunii august erau doar pe raza municipiului 1.336 adulți și copii încadrați în grad grav de handicap, 1.064 cu asistent personal. Cât privește numărul persoanelor care beneficiază de o astfel de indemnizație, acesta a crescut constant de la an la an. Însă cele mai multe persoane beneficiare ale indemnizațiilor au fost la nivelul anului 2009, când erau două categorii incluse: în acel an a fost aprobat prin hotărâre de CL un număr de 430 de asistenți personali ai persoanelor cu handicap grav și 205 indemnizații lunare cuvenite parintilor sau reprezentanților legali.

Numărul a rămas neschimbat timp de 5 ani. Apoi, începând cu 1 august 2014 erau în plată 370 asistenţi personali şi 285 indemnizaţii lunare cuvenite părinţilor sau reprezentanţilor legali, începând cu data de 1 mai 2015 - 310 indemnizaţii lunare cuvenite parinţilor sau reprezentanţilor legali, 330 erau plătite începând cu aprilie 2016, iar începând cu data de 1 septembrie 2017 - 350 indemnizaţii lunare.

Adauga comentariu