Magistratul gălățean care judecă dosarul afaceristului Jîtea, cercetat de Inspecția Judiciară

Judecătoarea Anișoara Cucoș, cea care are pe masă de ani de zile dosarul afaceristului focșănean Mircea Liviu Jîtea, a intrat în atenția Inspecției Judiciare. Secția pentru judecători în materie disciplinară din cadrul Consiliul Superior al Magistraturii va discuta miercuri despre dosarul instrumentat de Inspecția Judiciară privind anumite abateri ale magistratului Tribunalului Galați. Este vorba despre nerespectarea prevedrilor articolului 99 litera a) din Legea 303/2004 - privind statutul judecătorilor şi procurorilor republicată, cu modificările şi completările ulterioare, adică abaterea disciplinară care constă în „manifestările care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu”.

Din 2013, judecătoarea Anișoara Cucoș a fost învestită să dea o soluție în ceea ce privește acuzațiile aduse fostului afacerist de Top 300, Mircea Jîtea, considerat a fi capul unui grup organizat acuzat de contrabandă cu alcool. Rechizitoriul procurorilor are 1.300 de pagini, dosarul numărând nu mai puţin de 22 de volume în condițiile în care sunt trimişi în judecată 19 inculpaţi, fiecare dintre ei având câte opt – nouă capete de acuzare. Dosarul a avut un parcurs sinuos, iar ședințele de început au fost pline de tensiuni între judecător și inculpați sau chiar avocați.

Magistratul Anișoara Cucoș, recuzată de nenumărate ori, a reclamat presiuni și încercări de intimidare. Aceasta chiar a formulat cerere de abținere după ce depusese o plângere penală împotriva lui Jîtea şi a avocaţilor lui. Legat de acesta dosar, Inspecţia Judiciară, a  mai cercetat-o în două rânduri pe judecătoarea Cucoş, la solicitarea reprezentanţilor inculpaţilor.

Anterior, în 2011, Anișoara Cucoș a fost suspendată din magistratură pentru 3 luni, pentru că ar fi întocmit o încheiere de ședință în lipsa colegei sale de complet. Pe atunci, presa locală din Galați scria că sancționarea judecătoarei ar avea în spate o răzbunare din partea fostului președinte al Tribunalului Galați, Alexandrina Zaharia. În acei ani, judecătoarea Cucoș dezvăluise că președinta Zaharia i-ar fi impus să accepte întreruperea pe motive medicale a pedepsei lui Mircea Cantaragiu din Tecuci. Cantaragiu mai beneficiase de o întrerupere de pedeapsă în urma unui omor, perioadă în care ar mai fi ucis alte două persoane. Ani mai târziu, Cantaragiu a fost liberat în Vrancea. Mircea Cantaragiu a fost condamnat definitiv in 2001 la 16 ani de inchisoare pentru omor deosebit de grav, pedeapsa acestuia rezultand din contopirea a două condamnări: omor deosebit de grav în 1993 și conducere conducere fără permis și în stare de ebrietate, ucidere din culpă și vătămare corporală gravă din culpă în 1996.

Adauga comentariu