Lucrările de refacere a străzii Ion Basgan decurg cu dificultate. Proiectul ar trebui finalizat la primăvară dar până atunci oamenii vor face slalom printre gropi!

Strada Ion Basgan a intrat în refacere generală. Așa cum a promis, edilul Cristi Misăilă s-a apucat de treabă prin intermediul societății lui Victor Roman – ROMAN IMPEX PREST SRL. Astăzi pe la ora 10 eram prin împrejurimi și am dorit să vedem cum se lucrează la una dintre cele mai jalnice străzi din oraș, însă la fața locului trona doar un indicator cu „drum în lucru”. Mai la o parte, o movilă de pietriș dădea impresia unui efort continuu a societății responsabile cu modernizarea. Doar dădea impresia, întrucât doar vântul de toamnă și câțiva cetățeni se preumblau prin zonă.


Ca să nu dezinformăm populația, trebuie să recunoaștem că o parte a străzii a fost acoperită cu pietriș bunuț, canalele de scurgere au fost râcâite în mod corespunzător iar de sub preșul de balast se ițea un tub de scurgere portocaliu. Un cetățean aflat la poartă ne-e destăinuit că lucrătorii au muncit cu o zi în urmă până seara târziu: „aseară au stat până pe la vreo nouă, da. Au făcut canalele de scurgere și au băgat tubul ăla. Au adus și borduri, trebuie să le pună”, ne spune omul. L-am întrebat unde sunt muncitorii și dacă se lucrează mereu cu aceeași eficiență: „ei, eficiență...lucrează și ei cum pot. I-am auzit pe unii care ziceau că nu sunt bani de la primărie și că patronul trebuie să plătească el și după aia să-și recupereze banii de la primărie”.


Parcă poți să mai crezi pe cineva în ziua de azi? Cert este că în timpul „escapadei” noatre la fața locului, nici o lopată nu fâlfâia prin aer cu hărnicie proletară. Totuși, am aflat lucruri interesante în excursia noastră. Am stat de vorbă cu cei care tranzitau zona plină de gropi, bodogănind în barbă. „Trec pe aici de cel puțin cinci ani de zile și nu am văzut-o niciodată asfaltată, adică mai bine de cum arată acum...n-a fost! Oricum, se merge foarte prost cu mașina. Sunt numai hârtoape, iar când plouă e jale. Nu vedem nici măcar marginea trotuarului iar mașina se face zdrențe! Aș vrea să-i spun primarului să se gândească și la strada asta”, ne spune un șofer.


Dacă edilul reușește să repare strada în mod corespunzător, noi propunem să-și ofere singur distincția de cetățean al orașului. De ce? Iată ce ne-a declarat un cetățean în vârstă: „Strada asta a fost pietruită acum 80 de ani. De atunci se fac doar întrețineri și nivelări. S-a introdus canalizare, o nouă conductă de apă dar în rest...n-a fost niciodată asfaltată. Bacinschi ne-a promis că o modernizează dar nu-l acuz că n-a făcut-o pentru că a realizat ceva pentru Focșani. Acum văd că s-a apucat de ea Misăilă și cred că o s-o termine până la 1 decembrie, de Ziua Centenarului. Drept este că atunci când plouă toate gropile se umplu cu apă și-ți nenorocești mașina dar...asta e! Eu îi doresc primarului să aibă putere și posibilitate să refacă străzile”.


Asta îi urăm și noi edilului, ba, mai mult, îi dorim înzecit, poate apucăm să vedem și noi orașul asfaltat în secolul acesta. Din nefericire, până acum lucrările de asfaltare se derulează cu încetinitorul în Focșani, așa că luăm în calcul și posibilitatea de a nu mai vedea minunea în această viață. Ca o ultimă informație, refacerea străzii Ion Basgan costă 400.000 de euro și trebuie finalizată până la sfârșitul lunii aprilie, anul viitor.

 

 

Adauga comentariu