Locurile de muncă preferate de tinerii vrânceni nu există în „provincia europeană” Vrancea!

AJOFM Vrancea a înaintat un raport Instituției Prefectului, document care prezintă rezultatul acțiunilor desfășurate în cadrul proiectului național „De la școală la viață”. Respectivul proiect se derulează în baza unui parteneriat încheiat între AJOFM și Inspectoratul Școlar și are ca scop declarat „oferirea de oportunități de ocupare și dezvoltare profesională tinerilor șomeri până în 25 de ani”.


Concret, în urma monitorizării și analizei atente a mai multor factori (meserii cerute, număr real de posibili angajați ce pot fi încadrați, în ce domenii trebuie făcută formarea etc), AJOFM a identificat principalele domenii de activitate „care domină piața muncii” în Vrancea. Potrivit instituției, acestea sunt cele pe care le știm și noi: confecții, lucrări agricole, prelucrarea lemnului, construcții și instalații, viticultura, silvicultura, comerț și alimentație, prelucrări mecanice, turism și alimentație publică, servicii (șoferie, service auto, instalații etc).


Deci, ca să fie clar pentru toată lumea, în special pentru liceeni care vor intra pe piața muncii mai devreme ori mai târziu, mai sus am prezentat domeniile unde se poate găsi de muncă în „provincia europeană”. Asta e oferta, alta nu-i, fie că ne place sau nu (mai mult nu!).


În comparație, AJOFM ne prezintă și domeniile de activitate unde majoritatea tinerilor ar vrea să lucreze dar care (ce ghinion!) nu se regăsesc pe piața locală a muncii. Acesta ar fi juridic, învățământ, servicii bancare, administrație, sănătate, IT, management – secretariat, farmacie, contabilitate și resurse umane.


Până la urmă, ce se poate face la nivel local pentru ca aceste job-uri să fie prezente în număr suficient pe piața muncii? AJOFM nu poate da o asemenea explicație, însă ne-am putea răspunde și singuri: dezvolatarea economică a „provinciei europene” Vrancea! Puțin probabil, însă, ca acest lucru să se întâmple peste noapte. Și dacă nu s-a petrecut în 30 de ani, cât timp va mai fi necesar ca tinerii să nu migreze în alte parte în căutarea unui serviciu care îi poate asigura un trai decent?

 

Adauga comentariu