Lecție despre istorie și cinste, „predată” de președintele CJ, pentru justificarea cheltuielilor de Centenar: „La un moment dat va trebui și noi, pentru Dumnezeu, să recuperăm handicapul pe care l-am avut datorită celor 50 de ani de comunism”

Focșaniul va face parte dintr-un trio al orașelor în care se va sărbători ca la carte Centenarul. Nu știm ce înseamnă aceasta în termeni financiari în celelalte zone ale țării, cert este că județul Vrancea este suficient de prosper pentru a suporta alte cheltuieli. Nicio grijă însă, a asigurat președintele Consiliului Județean Vrancea: avem nevoie de distracții ca de aer! Potrivit unei cercetări doar de domnia sa cunoscute, vrâncenii își doresc mai mult decât orice să participe la cât mai multe sărbători - „paranghelii”, în termeni colocviali. În ședința Consiliului Județean de ieri, Marian Oprișan a ținut o adevărată lecție de istorie, pentru a ajunge în final la cel mai important aspect: banii. Aceasta în contextul în care consilierii județeni discutau despre rectificarea bugetului județului Vrancea și al Muzeului Vrancei, pe anul 2018, pentru sărbătorirea zilei de 1 decembrie. Ne cerem scuze pentru incoerența mesajului, dar cuvintele sunt redate cum au fost ele rostite de cel mai important om din acest județ, inegalabilul Marian Oprișan:

Orașele civilizate din lumea civilizată folosesc milioane de euro, nu sute de mii de lei. Haideți să terminăm cu populisme din astea ieftine, luăm banii de la evenimente să facem wc-uri. Wc-urile se fac! Dacă nu știți vă informez eu, acest atribut este al primăriilor localităților unde unitățile respective își desfășoară activitatea. Nu este atributul CJ Vrancea. Noi, majoritatea care am câștigat alegerile cu voturile cetățenilor, prin programul nostru ne-am angajat ca aceste momente evocatoare care reflectă marele respect pe care îl au cetățenii județului Vrancea și așa zisele dumneavoastră paranghelii pe care le criticați de fiecare dată când aveți ocazia, vă mai dau încă o dată o veste foarte proastă: peste 80% din cetățenii județului Vrancea, din cercetările sociologice, sunt de acord cu aceste lucruri. Atât timp cât cetățenii își doresc aceste lucruri, eu voi fi primul care voi sprijini această abordare în beneficiul cetățenilor, pentru că viața nu înseamnă numai grija zilei de mâine. Nu trebuie să stăm acasă în întuneric. Viața înseamnă și muzică și poezie. Dacă mergi în orașele din Italia, sunt tot felul de sărbători. Adică de ce să ni se interzică nouă din populism și din rea credință ceea ce alți cetățeni desfășoară în țările în care trăiesc? Numai așa, pentru că vrem noi să părem grijulii față de banul public? La 1 decembrie vom avea o manifestare care să facă onoare Vrancei și cetățenilor săi”, a asigurat Oprișan, atunci când consilierii PNL i-au atras atenția că sumele dedicate Centenarului puteau fi diminuate.

Ba chiar l-a chemat în ajutor pe directorul Muzeului Vrancei pentru a le spune verde în față tuturor ce cheltuieli se făceau în municipiu acum peste 150 de ani, când domnitorul Alexandru Ioan Cuza a venit în Focșani: în 1859 s-ar fi dat 6.000 de lei doar pe lumini! Noi, cei de azi, suntem „norocoși”, în acest context:

Consiliul Județean trebuie felicitat. Și echipa împreună cu aparatul tehnic de specialitate, pentru că a adus un proiect care a devenit eligibil la Ministerul Culturii, care a aprobat cu multă dorință de a face ceea ce este necesar în Anul Centenar. La 1 decembrie, în An Centenar, noi, CJ Vrancea, în colaborare cu Guvernul României, am luat decizia și am primit toată înțelegerea, pentru ca în România să se desfășoare un triplex. Nu putem vorbi de 1 decembrie 1918, fără să vorbim de 24 ianuarie 1859 și fără să vorbim despre Primul Război Mondial și românii care și-au jertfit viața. Eu îmi doresc acest lucru, iar majoritatea consilierilor județeni, cu sau fără votul dumneavoastră, va fi de acord ca să cinstim așa cum trebuie și așa cum merită toți cei care și-au jertfit viața ca dumneavoastră să puteți discuta liber în această sală. Ca și copii noștri să trăiască liber, să învețe, să meargă la școală. Ca toți cetățenii României să își desfășoare viața într-o țară liberă și demnă așa cum este România astăzi. Cu toate perspectivele ei de dezvoltare și prosperitate ulterioare, pentru că la un moment dat va trebui și noi, pentru Dumnezeu, să recuperăm handicapul pe care l-am avut datorită celor 50 de ani de comunism pe care România a trebuit să îi suporte datorită tancurilor sovietice.

Și ca să vă termin: în România se va întâmpla în felul următor: se pleacă cu Unirea Mică de la Focșani în direct pe televiziunea națională, în baza unui program care vă va surprinde, se va trece prin București, prin Capitala țării, și într-un final se va ajunge la Alba Iulia, orașul Unirii de la 1918. Avem dreptul să facem acest lucru, merită România să facem acest lucru, merită cetățenii județului Vrancea să fie pe această hartă a sărbătoririi Centenarului românesc”, a mai dat asigurări președintele CJ.

Adauga comentariu