Lansare de carte într-o casă-muzeu: „Omul cu valiza”, scrisă de vrânceanul Petrișor Noapteș

Duminică, casa-muzeu pe care Anica Tufănoiu (Anica Mușii) a donat-o la moartea sa comunității locale din Vintileasca a găzduit un eveniment de cultură, într-un cadru intim. Prietenii, familia și tinerii din cadrul proiectului Carte în sate au fost alături de vrânceanul Petrișor Noapteș la lansarea cărții sale. „Omul cu valiza” este o carte scrisă de autor în decursul a aproape un an și cuprinde între filele sale detalii din copilăria dură a lui Petrișor Noapteș și cum i-a fost afectată viața de adult.

Autorul ne-a spus că în carte a povestit lucrurile grele petrecute în copilărie, când a crescut alături de un tată alcoolic, dezinteresat de viața de familie. De foarte tânăr, Petrișor Noapteș a plecat din comuna sa natală, Jitia, și a lucrat de-a lungul timpului în mai multe orașe. Din cauza serviciului, vrânceanul era nevoit periodic să se mute în alte zone ale țării și așa a devenit „Omul cu valiza”. Și-a dorit mult să lanseze cartea sa în comuna natală, însă nu s-a putut. Ulterior, a pus la punct lansarea în Vintileasca, locul în care copilărise mama sa, ajutat fiind de un fost cadru didactic: Stana Georgescu, profesor de limba și literatura română.

Cât de greu a fost să publice o carte în locurile natale, în condițiile în care este plecat din țară?

„Greu este să o scrii, publicarea în sine nu este chiar dificilă. Eu am avut și noroc cu un bun prieten care s-a ocupat de tot, Marian Galoiu, autorul cărții „Pe plaiuri Râmnicene”. El s-a ocupat de tot ce înseamnă grafică, layout și poze.

 

Am început să scriu în iunie anul trecut, pentru a mă elibera și în speranța că alți părinți nu vor mai repeta greșelile alor mei. Cartea descrie mai mult viața mea de copil în sânul familiei. Din cauza tatălui meu a trebuit să plec foarte devreme de acasă, imediat după terminarea armatei. Aveam 20 de ani și câteva luni.

Pe final, cartea descrie și viața diasporenilor, dar în mică măsură. Acum sunt în Anglia, de aproximativ un an, lucrez ca mecanic la un a abator de pui. Am fost plecat însă prin mai multe orașe. O mare perioadă de timp am stat în Târgoviște, apoi la Pitești, Piatra Neamț și Călărași. În decursul timpului acesta am lucrat la aceeași societate ca agent de vânzări și unde era nevoie de mine mergeam. În Târgoviște am stat 3 ani și jumătate, acolo m-am și însurat pentru prima dată. Apoi am plecat la Pitești, unde am stat doi ani și câteva luni. În Piatra Neamț am stat 9 luni, iar în Călărași în jur de jumătate de an”, ne-a spus autorul.

Cum vede localitățile din Vrancea comparativ cu cele din județele prin care a trecut în cei 33 de ani ai săi?

„Sunt mult subdezvoltate din păcate, dacă le compar cu localitățile din Vest. Însă dacă le compar cu restul Moldovei - și asta dacă iau în discuție Botoșani sau Vaslui - este un pic mai bine la noi în Vrancea”, crede Petrișor Noapteș.

Nu i-a fost ușor să plece din țară, dar anul trecut în vară a simțit că nu are de ales. Inițial a plecat singur, iar după câteva luni a fost urmat de soția sa și de fiu, care pe atunci era doar un bebeluș.

„Îmi jurasem în sinea mea că nu voi pleca niciodată afară, indiferent cât de greu îmi va fi. Eu sunt foarte patriotic din fire. Dar nu am mai avut încotro din păcate. Am plecat la sfârșitul lui iulie anul trecut. Eu am plecat primul, iar în septembrie am revenit în țară pentru a o lua și pe soția mea cu bebelușul”, ne povestește „Omul cu valiza”.

Așa, alegerile din 26 mai i-au prins în diaspora. A mers la vot, sperând într-un viitor mai bun, însă s-a numărat printre românii care s-au aflat dincolo de garduri la închiderea urnelor.

„Lucrasem în ziua aceea, dar nu a contat că sunt obosit. Am vrut să votez. Am stat 2 ore la coadă, dar erau acolo oameni care stăteau chiar și de 4, 5 ore”, rememorează vrânceanul.  

Acum se pregătește să plece din nou în Anglia, însă cu siguranță sufletul îi va rămâne aici. De aceea acum ceva timp și-a deschis un site - Jitia Press, în care periodic scrie despre comuna sa. Lucruri frumoase, dar și lucruri mai puțin frumoase, despre o administrație locală care face mult prea puține pentru comunitate. În curând, Petrișor Noapteș va lansa și o a doua carte, „Schimbarea”. Cartea „Omul cu valiza” poate fi cumpărată direct de la autor, care a promis că va trimite tuturor celor interesați un exemplar. Este suficient să îi scrieți pe pagina sa de Facebook

Sursa Foto: Facebook

Adauga comentariu