La următoarele inundații, ANIF Vrancea ar putea privi de pe margine! Instituția nu are fonduri, duce lipsă de utilaje și își desfășoară activitatea cu 25 de muncitori!

ANIF (Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare) Vrancea are datoria de a administra, exploata, întreține și repara „amenajările de îmbunătățiri funciare din domeniul public și privat al statului, de pe teritoriul administrativ al județelor Bacău și Vrancea”. Atribuții multe și complexe care necesită folosirea unui număr mare de angajați. Dar cum suntem în România, lucrurile nu funcționează niciodată cum ar trebui. De exemplu, în momentul de față, ANIF Vrancea își desfășoara activitatea cu 44 de angajați, din care (ghici!) doar 25 sunt muncitori, restul de 19 având cu totul alte atribuții, și nu spunem noi că nu ar fi necesare.

Având în vedere numărul scăzut de lucrători, dar și alți factori, filiala județeană a ANIF a prezentat Prefecturii Vrancea o informare prin care se văicărește că se află în imosibilitate de a-și desfășura în bune condiții activitatea: „ne aflăm în imposibilitatea de a executa lucrări de exploatare, întreținere și reparații în amenajările de desecare, irigații și combatere a eroziunii solului în vederea prevenirii inundațiilor și efectelor acestora”. Motivele incapacității de funcționare a instituției sunt date de lipsa personalului muncitor și a unei echipe de intervenție, dotarea necorespunzătoare – respectiv lipsa unei dotări minime cu utilaje pentru executarea unor lucrări de urgență (buldoexcavator, tractor,basculantă) și nealocarea de fonduri necesare desfășurării activității.

Toate acestea duc la „imposibilitatea administrării în bune condiții a patrimoniului, fapt ce duce la degradarea permenentă a amenajărilor prin furturi și distrugeri, neputând fi cunoscute în timp util, cu efecte dezastruoase în funcționarea acestora”, se arată în informarea ANIF Vrancea. Pe lângă aceste probleme, instituția a „legat-o de gard” și cu investițiile în curs de execuție. Astfel, pentru lucrările din zona Vitănești s-a alocat suma de 1 milion de lei însă executantul – SC VEGA 93 Galați a solicitat rezilierea contractului. Pentru al doilea obiectiv (început în 2008) – în zona Boldești, s-au dat 900.000 de lei (doar pentru 2018) însă societatea care trebuia să efectueze lucrările, SC SIBAREX SA se află în procedură de faliment.

Până în momentul de față, ANIF Vrancea a executat lucrări de amenajare pentru irigații în zona Ruginești – Pufești – Panciu, din suma alocată de 1.478.358 lei  efectuându-se operațiuni în valoare de 1.238.818 lei. S-au mai executat lucrări de intervenție în zonele critice din cadrul amenajării de desecare Slimnic – Coțatcu – Bălanu – UAT Tătăranu, valoarea totală a acestora depășind 65.000 de lei și pe tronsonul Biliești – Slobozia Ciorăști – UAT Vânători, lucrări cu valoarea de 44.160 de lei.

Adauga comentariu