La un pas de tragedie: conducea cu 180 km/oră, a intrat într-o bordură când a fost oprit, iar testul i-a ieșit pozitiv pentru consum de alcool sau alte substanțe

Șapte infracțiuni au fost constatate în flagrant de polițiștii din cadrul Biroului și Serviciului Rutier dar și al formațiunilor de poliție rutieră Adjud și Odobești, în cadrul unor controale desfășurate pe raza județului în acest weekend. Oamenii legii au făcut peste 100 de teste cu aparatele etilotest și DrugTest șoferilor, iar ca urmare a neregulilor constatate au fost aplicate 227 de sancțiuni contravenționale în valoare de aproape 90.000 de lei și au fost reținute 52 de permise de conducere (16 pentru consum de alcool la volan) și trei certificate de înmatriculare.

După acțiunea din weekend, polițiștii i-au întocmit dosar penal unui focșănean de 23 de ani, care a fost depistat de polițiștii Serviciului Rutier în timp ce conducea un autoturism  pe DN 2 E 85, în afara localității Dumbrăveni. Tânărul avea 180 km/h, iar la momentul în care a fost oprit a reușit „performanța” de a intra cu mașina într-o bordură din beton. Nu din cauza emoțiilor, ci a substanțelor consumate, au remarcat polițiștii. Astfel, a fost efectuat testul preliminar la o unitate medicală, rezultatul fiind pozitiv, iar apoi șoferul a fost condus la spital pentru recoltarea de mostre biologice.

Alți trei bărbați, cu vârste cuprinse între 23 de ani și 42 de ani, au fost prinși conducând autoturisme sub influența alcoolului. Cea mai mare valoare înregistrată cu aparatul etilotest a fost de 0,87 mg/l alcool pur în aerul expirat. Totodată, un bucureștean de 27 de ani a fost depistat în timp ce conducea un autoturism pe raza localității Călimănești, deși nu deținea permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Consumul de alcool și substanțe psihoactive afectează capacitatea de a conduce, iar consecințele pot fi dintre cele mai grave. În scopul prevenirii accidentelor rutiere produse pe fondul acestor două cauze, polițiștii rutieri acționează în mod constant, prin controale și testări în trafic a conducătorilor auto. Vă reamintim faptul că, pe lângă etilotest, polițiștii folosesc în trafic și aparatul Drug Test, cu ajutorul căruia sunt depistați conducătorii auto care au consumat substanțe psihoactive. Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea a fost dotat din luna iulie cu două Drug Testere 5000, aparate marca Druger.

Testarea cu Drug Test se face din salivă, acesta putând detecta 8 tipuri de substanțe psihoactive și 72 derivate din acestea. Dacă la testarea cu acest aparat, rezultatul a fost pozitiv, persoana va fi condusă la spital pentru recoltarea de mostre biologice care vor stabili cu exactitate substanța psihoactivă. Menționăm faptul că la testarea cu Drug Test nu este relevantă concentrația, iar Codul Penal sancționează cu închisoarea de la unu la 5 ani sau amendă persoana aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere.

Activitățile de acest gen au drept scop creșterea nivelului de siguranță a participanților la traficul rutier prin sensibilizarea acestora în privința adoptării unor măsuri preventive, respectiv evitarea consumului de alcool sau substanțe psihoactive”, atenționează polițiștii.


Adauga comentariu