La Panciu nu se alege viceprimar ca să se facă economie la buget. Cu toate acestea, din cauza deficitului bugetar, există posibilitatea ca de luna viitoare salariații primăriei să nu-și primească leafa!

De doi ani, primăria orașului Panciu funcționează fără viceprimar. Actualul edil în funcție, Iulian Nica, a câștigat alegerile din iunie 2016 și de atunci a păstrat monopolul puterii în mica localitate aflată între podgorii. Rațiunea pentru care nimeni nu a fost interesat de ocuparea funcției de viceprimar este, după spusele primarului, vârsta înaintată a consilierilor locali. „Până acum, nimeni nu și-a exprimat dorința de a ocupa postul de viceprimar. De altfel, în consiliul local sunt foarte multe persoane în vârstă. Avem consilieri care depășesc vârsta de 60 de ani”, spune primarul Iulian Nica.

Edilul păncean nu are nevoie de un „vice” și, de altfel, faptul că în Primăria Panciu nu există o asemenea funcție, nu este perceput ca un handicap, ca o lipsă. Dimpotrivă, absența viceprimarului este privită ca o economie la bugetul local. „Pe viitor nu știu.. dar nu avem nici bani la bugetul local și am făcut, astfel, o economie. Poate reușim și noi să achităm datoriile. Eu nu zic că nu ne-ar ajuta un viceprimar, dar avem în primărie colegi tineri care acoperă atribuțiile unui viceprimar din toate punctele de vedere. Vă dați seama, acum, de când cu salariile astea mărite, chiar că nu avem bani”, mai adaugă Iulian Nica.

Potrivit spuselor primarului, de luna viitoare, există posibilitatea ca primăria să intre în incapacitate de plată, în sensul că nu va reuși să achite salariile angajaților. În fiecare lună, bugetul instituție are un deficit de 100.000 de lei și din acest motiv intră în calcul chiar o eventuală restructurare. „Chiar de luna viitoare nu o să mai avem bani de salarii. Dacă ne-au scăzut cotele de echilibrare cu 100.000 de lei în fiecare lună față de ce era anul trecut... vă dați seama că se cam întrevede că rămânem fără bani de salarii. Nu știu ce măsuri o să luăm. Poate o să facem și niște restructurări. În momentul de față avem 64 de angajați și nu știm exact ce o să se întâmple. De regulă, în prima jumătate a anului treburile merg bine dar după aia se aprind becurile, pentru că sunt foarte multe de rezolvat. Avem și iluminatul public, întreținere, curățenie în oraș, licee, școli, spital, grădinițe...și trebuie să le facem pe toate și ușor, ușor, spre sfârșitul anului rămânem cu visteria goală”, spune edilul Iulian Nica.

Până acum, instituția a reușit să se achite, cât de cât, din veniturile proprii și nu din „echilibrările”  provenite din cotele defalcate din TVA sau din impozitul pe venit. Singura posibilitate se întrevede de la bugetul de stat căci încasările lunare din taxe și impozite nu reprezintă o certitudine și nici nu poate acoperi deficitul bugetar de 100.000 de lei, lunar. „Taxele și impozitele au rămas celeași, nu s-au mărit de la an la an. Oamenii de abia au bani să-și achite taxele la valorile care sunt stabilite în prezent. Cotele de echilibrare au fost afectate la toate primăriile, nu doar la Panciu. Poate primim ceva la rectificarea bugetară ca să putem rezolva problema deficitului bugetar”, a concluzionat primarul orașului Panciu, Iulian Nica.

Adauga comentariu