La mulți ani, Justiție, oriunde te-ai afla!

Azi e Ziua Justiției în toate țările Uniunii Europene. Dar doamna mea dragă abia își trage suflul în România. Abuzată, umilită, nu știu cât își mai poate păstra echilibrul, și așa precar. Azi de fapt e o zi tristă, nu avem ce sărbători, sau eu nu am ce sărbători. Justiția mi-a fost mereu dragă, mi-a fost mereu încredere, mi-au fost oamenii frumoși din sistem. Dar, dincolo de asta, pot vedea și pot spune adevărul. Mereu. Scheme subdimensionate - profesioniști puțini, dosare din ce în ce mai multe. Nu, nu neapărat complicate, Vrancea e bine.

Aici, lângă mine, pe Republicii, nu a mai luat nimeni atitudine de prea mulți ani. Nimeni nu a spus cu subiect și predicat cum le este lor Justiția. Suntem în fel și fel de asociații profesionale, dar atât. Mai mult găsim la alții. Dincolo, pe Cuza Vodă, e un silenzio stampa și mai greu. Toți așteptăm cu sufletul la gură rezultate. Încă. Dar măcar în cazul acestor noi mandate nimeni nu a venit să se bată cu pumnul în piept că va eradica nu știu ce fenomen infracțional. În trecut scăpam de evaziune, de evazioniști, de toate infracțiunile economice. Am scăpat, ușor a fost să ne uităm în altă parte!

În Vrancea a fost mereu într-o mare pondere Justiția lui Tudorel, de aseară. Să înlăturăm oamenii care vor și pot face ceva. Să îi umilim pe cei care rezistă, să le arătăm ușa. Voi nu aveți loc.

Și atunci nimeni nu va mai lua niciodată atitudine. La fiecare cutremur în Justiție, Vrancea a fost undeva în spate. Au fost fierberi în sistem de nu știu câte ori în ultimii doi ani. Lucruri grave, care dincolo de a mă afecta pe mine, om simplu, îi afecta în primul rând pe ei: judecătorii și procurorii. Câți au ieșit în față pentru a-și lua apărarea? Din județul acesta, prea puțini, marea majoritate tineri. În rest, suntem legați la ochi, și nu în sensul în care vedem statuia Justiției, care dă aceeași dreptate în mod egal, tuturor.

Am în continuare încredere, dar sunt tristă. Azi e Ziua Justiției în Europa. La mulți ani, Justiție, oriunde te-ai afla!

Adauga comentariu