La Adjud nu scapi de datorii nici în mormânt! Vezi aici ce spune raportul Camerei de Conturi Vrancea!

Ca multe alte primării din județ, municipiul Adjud a fost „gazda”Camerei de Conturi Vrancea pe parcursul acțiunii de audit financiar pe anul 2017. Cu această deosebită ocazie, corpul de control a constatat că primăria a obținut în anul respectiv venituri suplimentare de 365.000 de lei, însă prejuduciile au fost  calculate la 15.000 lei iar abaterile financiar-contabile au fost estimate la nu mai puțin de 422.000 de lei. Acestea doar din activitatea proprie întrucât abateria au fost constatate la Colegiul Național „Emil Botta” (100.000 lei) și Colegiul Național „Gheorghe Balș” (30.000 lei).


La primul capitolal al obiectivelor urmărite prin control - exactitatea și realitatea datelor reflectate în situațiile financiare – suma abaterilor a fost 277.000 de lei. Corpul de control a constatat o serie de nereguli care au fost consemnate conștiincios în raport. De exemplu, în conturile instituției au fost menținute nejustificat o serie de datorii mai vechi de trei ani și, prin urmare, ieșite din termenul legal de restituire.


Conform unei zicale care spune că unii nu scapă de datorii nici în mormânt, primăria Adjud a preferat să mențină în evidențe o serie de creanțe provenite din amenzi contravenționale ale unor preaefericiți care trecuseră deja în lume adrepților la 31 decembrie 2017. Și ne mai mirăm că unii se întorc din morți ca să-și exercite dreptul constituțional de a vota...


La același capitol am mai putea remarca și faptul că cineva (poate primarul...?) a semnat pentru decontarea unor sume ce fuseseră cheltuite pentru anumite investiții. Ei bine, acestea nu figurau ca fiind aprobate de consiliul local.


Destule nereguli au fost constatate și în modul de încasare a veniturilor bugetare. Valoarea estimată a abaterilor a fost de 382.000 de lei, nici un sfanț mai puțin. Astfel, corpul de control a ajuns la concluzia că impozitul pe clădirile nerezidențiale era mai mic decât prevedea legea, că nu au fost încasare taxele de autorizare în urma recepționării unor clădiri și că impozitul pe mijloacele de transport nu fusese încasat deoarece... nu fusese nici măcar stabilit.


În sfârșit, ajungem la Calitatea gestiunii economico-financiare a Primăriei Adjud pe anul 2017, capitol la care valoarea abaterilor a fost estimată la 273.000 de lei. Aici s-a constatat că anumite contracte de achiziții publice s-au încheiat după cum a vrut mușchiul primarului, principiul transparenței fiind ocolit cu grație și prevedere. De asemenea, au fost decontate, absolut nelegal, unele servicii de transport „pentru care furnizorul nu a făcut dovada realității”.


Iată cum organele de control mai saltă cuvertura de pe activitățile care se desfășoară prin contabilitățile primăriilor din județ, de multe ori la lumina lumânării, dacă ânțelegeți ce vrem să spunem. Suntem convinși că ceea ce Camera de Conturi Vrancea a scos la lumină prin raportul prezentat transparent pe site este doar o mică parte din ingineriile reale desfășurate prin UAT-urile patriei!

 

Adauga comentariu