Judecătorii vrânceni, „campioni” în dosare penale. DNA încă mai anchetează aproximativ 30 de magistrați

Judecătorii vrânceni dețin un record nedorit în fața procurorilor din județ. În Raportul Inspecției Judiciare, în care se regăsesc extrase din concluziile analizei dosarelor instrumentate de Direcția Națională Anticorupție în epoca Laurei Codruța Kovesi, judecătorii celor patru instanțe din Vrancea au fost anchetați în nu mai puțin de 77 de dosare, față de 30 în care apar nume de procurori din județ. Cele mai multe cauze au fost soluționate în perioada verificată de Inspecția Judiciară, însă au rămas în lucru câteva dosare, în care sunt anchetați 32 de magistrați vrânceni.  Lumea Justiţiei a publicat o parte din raportul pe dosarele penale întocmite împotriva judecătorilor și a procurorilor, după ce Inspecția Judiciară a verificat mai multe secții ale DNA, inclusiv structurile teritoriale, printre care și Galați. La Secția de combatere a corupției au fost înregistrate 319 dosare care îi vizează pe procurori, 233 - în care erau anchetați 208 procurori, fiind soluționate la data de 30 iulie 2018, data verificărilor IJ.  În unul dintre dosarele soluționate a fost anchetat și un procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea.

În restul de dosare, rămase nesoluționate, încă sunt anchetați trei procurori de la PT Vrancea. Dacă începând cu 2014 niciun procuror vrâncean nu a fost anchetat de către Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție a DNA, în această perioadă a existat totuși o persoană din cadrul PJ Panciu care a făcut obiectul unui dosar soluționat de Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari. La acest serviciu au fost înregistrate 26 de cauze. „În ceea ce privește dosarele aflate în lucru la această structură de parchet, distribuția pe unități e următoarea... Parchetul de pe lângă Judecătoria Panciu - un procuror. Nu s-au întocmit rechizitorii care să vizeze procurorii”, se arată în raportul publicat de Lumea Justiției

Situația se schimbă ușor în ceea ce privește Structura Teritorială a DNA Galați: au fost  înregistrate 76 dosare, din care 69 soluționate. Dosarele înregistrate și soluționate la această structură teritorială au vizat 11 procurori din cadrul PT Vrancea, 5 de la PJ Focșani și 2 de la PJ Panciu. Încă în lucru sunt dosare care vizează 4 procurori din cadrul PT Vrancea și 3 procurori ai PJ Focșani.

În ceea ce îi privește judecătorii vrânceni anchetați, la Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție încă erau anchetați trei judecători de la Tribunalul Vrancea și unul de la Judecătoria Focșani. La Secția pentru combaterea corupției a fost cercetat un judecător, în materie civilă de la Tribunalul Vrancea la fel și la Judecătoria Focșani. De la Judecătoria Panciu au fost anchetați doi judecători, în materie penală. În toate aceste dosare au fost pronunțate soluții. „În plus, cele 30 de dosare raportate inițial înregistrate la Secția pentru combaterea corupției, toate soluționate, au vizat judecători de la următoarele instanțe și autorități: Judecătoria Focșani  (2 judecători), Judecătoria Panciu (1 judecător)”, se arată în raportul IJ.

Mai sunt în lucru dosare care vizează doi judecători în materie penală și unul în materie civilă de la Tribunalul Vrancea. O adevărată goană după corupția din Vrancea a fost însă la DNA Galați. Aici au fost înregistrate 115 dosare, 103 fiind soluționate. În Vrancea, este vorba despre dosare în care au fost anchetați 23 de judecători de la tribunal, 16 de la Judecătoria Focșani, un judecător de la Adjud și cinci de la Panciu. În ceea ce privește dosarele aflate în lucru la această structură de parchet, acestea vizează și 10 judecători de la Tribunalul Vrancea, patru de la Judecătoria Focșani și patru de la Judecătoria Panciu.

Adauga comentariu