Joaca de-a administrația: ales local, desemnat reprezentant în consiliile de administrație în școlile unde predă. Profesor de limba română cu o titularizare eșuată se impune ca organ de conducere în două licee!

În ultima ședință a Consiliului Local Focșani, aleșii și-au trimis reprezentanții în consiliile de administrație din unitățile școlare de stat. Pe principiul primul venit, primul servit, unul dintre consilierii locali a fost băgat pe post de bibelou în două unități școlare. Reputată profesoară de limba română, aleasa locală Cătălina Lupu este membru în consiliile de administrație ale Colegiului Economic și al Colegiului Edmond Nicolau, în condițiile în care dumneaei și predă la aceste licee. Cum ar veni, nu poate lua deczii în acele licee ca profesor, din varii motive, dar conduce totuși, ca ales local. Curat murdar, coane Fănică!

Și, cu toate că potrivit Metodologiei cadru de organizare și funcționare a consiliului de administrație din unitățile de învățămant preuniversitar doamna Lupu nu este incompatibilă, va trebui să se abțină totuși în a lua decizii pentru școala în care predă, din cea de-a doua calitate, de ales local. Nu mai spunem că Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali arată la articolul 47 că „aleșii locali sunt obligați să menționeze expres situațiile în care interesele lor personale contravin intereselor generale”. Legea nu distinge aici interesele patrimoniale de cele nepatrimoniale. Aceeași lege mai spune la articolul 75 că „aleșii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorității publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru... orice persoană fizică sau juridică cu care au o relație de angajament, indiferent de natura acestuia”. Noi nu știm, întrebăm? Oare e vreo problemă?

Să ne uităm un pic și la ceea ce fac membrii consiliului de administrație? Au zeci, dacă nu sute de activități. Bine, nu activități, ci mai mult își pun „parafa” pe anumite decizii. Cam cum e și în CL Focșani, unde fiecare votează așa cum îi dictează... grupul din care face parte. Chiar și așa, printre altele, membrii consiliului de administrație „validează statul de personal pentru toate categoriile de personal din unitate”. Cum ar veni, doamna Lupu se va valida singură, sau se va abține? Și dacă se va abține, de ce a mai ajuns acolo? Dacă este doar ca să zâmbească frumos, nu e suficientă activitatea cu care s-a remarcat în doi ani de CL Focșani?

Mai departe, același consiliu de administrație „valideaza raportul general privind starea și calitatea învățământului din unitate și promovează măsuri ameliorative”. Din nou, cum se va putea desprinde doamna consilier local Lupu de performanțele pe care le are ca profesor? În afară de aceasta, consiliul de administrație, care este organul de conducere al unității de învățământ, ia și niște decizii legate de împărțirea bugetului în școală. Inclusiv în ceea ce privește premierea profesorilor merituoși, „a decontării cheltuilelilor de deplasare și de participare la manifestări științifice în țară sau străinătate pentru personalul didactic” și așa mai departe. Practic, din ce am spicuit din Metodologie, doamna Lupu ar trebui să se abțină de la multe decizii. Aceasta în condițiile în care această situație putea fi evitată: atâția consilieri locali abia așteptau să fie delegați să nu facă nimic la școală!

Să mai vorbim de faptul că însăși șefa ISJ Vrancea a coordonat cu ochi de vultur procedura de vot prin care au fost desemnați reprezentanții consiliilor de administrație? Profesionalism pe toată linia!

Dacă tot vorbim de profesionalism, ne-am aruncat și noi un ochi pe cariera doamnei Lupu. Și așa am aflat că doamna Cătălina V. Lupu și-a dat titularizarea la limba și literatura română în anul 2015. Are ceva experiență ca titular cum ar veni. A reușit în acel an să ia fabuloasa notă de 7.75, în condițiile în care media de la bacalaureat era de... 6.8! Practic, a evoluat. Doamna profesor de limba română nu era la prima încercare de a se titulariza. 2013 a fost un an greu, astfel că doamna a obținut doar un 5, deși rezultatul inspecției fusese de 10! Ei bine, această doamnă profesor de limba română va decide ce și cum în 7 consilii de administrație din cadrul unităților de învățământ. A tras lozul șefiei - fără compensații materiale - la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” , Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” , Grădinița cu Program Prelungit nr. 16, Școala Gimnazială „Anghel Saligny” Focșani, Școala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu” ,  Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu” și Palatul Copiilor Focșani. Practic, din trei unități școlare care i-au plătit salariul în 2017, doamna Lupu a pierdut consiliul de administrație la Școala 7. Mai votăm și noi o dată?

Adauga comentariu