„Ivan cel groaznic”, fostul șef al DNA Galați, se retrage oficial din sistem. Președintele Iohannis a semnat decretul de eliberare din funcție

Gheorghe Ivan, fost procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție Galați, structură de parchet care anchetează și vrâncenii mânjiți de corupție pe ici, pe colo, iese definitiv din sistem. După mai bine 20 de ani de experiență, multe controverse privind modalitatea sa de a soluționa dosare și de a-și exercita funcția de conducere, procurorul Ivan se retrage la pensie. Azi, președintele Klaus Iohannis a semnat oficial decretul „privind eliberarea din funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție a domnului Gheorghe Ivan – pensionare”. Acesta făcuse o cerere anterioară, iar Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât pe 23 iulie înaintarea către preşedintele României a propunerii privind eliberarea din funcţie, prin pensionare.

Gheorghe Ivan a condus DNA Galaţi în perioada 2008 - 2013, funcția fiind obținută la propunerea procurorului şef al DNA de la acea vreme, Daniel Morar. Cea care l-a delegat de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi la DNA Galați a fost Laura Codruța Kovesi, procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Inițial pentru pentru o perioadă de 90 de zile, începând cu data de 22 septembrie 2008, delegarea s-a transformat în ceva semi permanent. Ivan a terminat cu șefia DNA Galați în 2013, când s-a retras de bună voie și aproape nesilit de nimeni, după un control al CSM.

În 2013, Inspecția Judiciară a CSM făcuse un control la DNA Galați după numeroase sesizări care îl vizau pe Ivan, inclusiv scandaluri cu tentă sexuală. Din acea vreme acestuia i se spune pe la colțuri „Ivan cel groaznic”. Iar după control, s-a descoperit că la DNA Galati erau 235 dosare mai vechi de un an, cele mai vechi fiind din anii 2007 - 2008, iar cel care „tărăgăna” dosarele era chiar șeful structurii. Inspecția Judiciară a fost destul de incisivă pe subiect și s-a ajuns până la propunerea de revocare din funcție a lui Ivan. În ianuarie 2014 însă, după ce Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat conţinutul Raportului Inspecţiei Judiciare „privind verificarea eficienţei manageriale şi modului de îndeplinire a atribuţiilor ce decurg din legi şi regulamente de către conducerea Serviciului Teritorial Galaţi - Direcţia Naţională Anticorupţie, precum şi măsurile propuse” și s-a decis efectuarea unui al doilea control pentru „verificarea remedierii deficienţelor constate”, deja procurorul Ivan era istorie. La acea dată s-a constatat „ca rămasă fără obiect propunerea de revocare din funcţia de procuror şef al Serviciului Teritorial Galaţi - DNA a domnului procuror IVAN GHEORGHE, ca urmare a încetării activităţii la Direcţia Naţională Anticorupţie a domnului procuror”.

Procurorul nu s-a retras din sistem, ci a plecat la PÎCCJ, iar în 2016 chiar și-a depus candidatura pentru funcţia de procuror general al României. Nu s-a mai prezentat la concurs, iar doi ani mai târziu, în ianuarie 2018, a făcut o cerere pentru transfer de la PÎCCJ fie la PÎCCJ - Secţia parchetelor militare, la Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel sau la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti. Cererea i-a fost însă respinsă, iar anul acesta s-a decis să-și încheie cariera.

Procurorul a soluționat dosare în aproape toate unitățile de parchet din Brăila și Galați. Până să ajungă șef al DNA Galați, timp de peste 13 ani a lucrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tg. Bujor, Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi, Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila, Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila (la aceste ultime două unităţi de parchet a îndeplinit şi funcţia de prim procuror), Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Brăila, Direcţia Naţională Anticorupţie – nivel central.

Unul din cele mai cunoscute dosare soluționate de fostul procuror anticorupție este cel în care au fost judecați directorul Direcţiei Silvice Vrancea și alți afaceriști din județ. În septembrie 2010, în dosar apăreau atât numele fostului procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, Dinu Gâlcă (care a decedat în timpul judecății), dar şi nume de notari, avocaţi şi oameni de afaceri. La cinci ani de la trimiterea în judecată, majoritatea inculpaților au fost achitați. Doar doi dintre cei trimişi în judecată au fost condamnați la închisoare cu suspendare: notarul Dumitru Cozma și Alexandru Şerban, şeful Postului de Poliţie Vânători, judeţul Galaţi, ambii acuzați de șantaj.

În dosar au fost trimiși în judecată avocatul Alexandru Bălan (acuzat de mărturie mincinoasă), Ion Popescu, fost procuror inspector la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, membru al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Vrancea (mărturie mincinoasă), Lili Dediu, administrator al SC Piact CF Spiact Galaţi SA şi director al ziarului local Imparţial (fals intelectual prevăzut în Legea contabilităţii), Petrică Tudosă, director la Direcţia Silvică Vrancea (cumpărare de influenţă), Vasile Bogdan, administrator al SC Ciscom SRL Focşani (cumpărare de influenţă), Costel Pohrib, administrator al SC FKG Montage Service SRL Tecuci şi SC Galtrade SRL Galaţi (cumpărare de influenţă) şi Dorel Dumitraşcu, administrator al SC Dorecom Impex SRL Reghiu, judeţul Vrancea (fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi fals intelectual prevăzut în Legea contabilităţii).

Multe voci au spus că dosarul a fost însă unul fabricat, iar probele obținute au fost ilegale. În dosar, Ivan ar fi dispus ca toate birourile de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați să fie supuse unor înregistrari ambientale. Gheorghe Ivan a fost procurorul care a condus și ancheta de la Suraia, în cazul fraudării votului de la Referendumul de demitere a lui Băsescu.

Adauga comentariu