Ironia sorții: să cumperi un teren în buricul târgului, iar la câteva luni să ți-l pună sub sechestru DNA. Alexandru Lefter, cel de-al doilea proprietar al unei bucăți de teren de pe strada Cuza Vodă

Mulți or fi crezut că toată bucata de teren cu verdeață de lângă fostul Palat de Justiție este în stăpânirea lui Ionuț Cristian Duță. Numai că nu e chiar așa. Pe lângă cei aproximativ 500 de metri pătrați pe care Duță îi stăpânește, în zonă este o altă suprafață, cu un alt proprietar. Actele administrative au fost emise de Primăria Focșani în același an și în aceeași lună, însă proprietarii inițiali, iar mai apoi cumpărătorii, au fost diferiți. Culmea, ambii au legături cu pădurile.

Momentan, singurul Duță a fost norocos și își poate valorifica terenul. Cel de-al doilea actual proprietar a fost urmărit de ghinion: după ce s-a descoperit că uza de funcția sa pentru a obține foloase materiale, procurorii anticorupție i-au instituit sechestru pe cei 150 de metri pătrați de teren de pe Cuza Vodă, Tarlaua 166 parcela 8506. Se numește Alexandru Lefter și o bună bucată de timp a condus cu mână forte tot ce mișca în silvicultură. Lefter a fost șeful Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare Focșani până când Direcția Națională Anticorupție a spus stop și l-a trimis în judecată pentru luare de mită.

În ianuarie 2015 Lefter era arestat, în februarie i se pune sechestru pe bunuri, iar în aprilie este trimis în judecată, alături de alți 11 inculpați. Între timp a și fost condamnat - 5 ani cu executare și interdicția de a mai ocupa funcția, însă cauza se judecă în apel. Totodată, s-a menținut prin aceeași sentință „măsura asiguratorie a sechestrului constând în indisponibilizarea prin înfiinţarea popririi asupra sumelor de bani din conturile inculpatului LEFTER ALEXANDRU instituită prin Ordonanţa nr.3/P/2013 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie Serviciul Teritorial Ploieşti din data de 11.02.2015 şi măsura asiguratorie a sechestrului constând în indisponibilizarea bunurilor imobile aparţinând inculpatului LEFTER ALEXANDRU instituită prin Ordonanţa nr.3/P/2013 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie Serviciul Teritorial Ploieşti din data de 11.02.2015”.

Din declarația de avere a lui Lefter aflăm că are proprietăți de-o ciorbă. Însă din alte documente pe care le-am obținut rezultă că bunurile imobile pe care le-a obținut de-a lungul timpului familia Lefter sunt mai numeroase. Numai că a venit DNA-ul în 2015, iar Lefter nu a mai apucat să își actualizeze declarația.

Completată în iunie 2014, declarația de avere a fostului șef al ITRSV Focșani are în cuprinsul ei șase terenuri cumpărate între 2004 - 2008, dintre care două în Focșani. Ultimul, din 2008, e cumpărat de soția lui Alexandru Lefter, Florentina, o pensionară care în 2013 avusese venituri totale de 4.400 de lei. Nu e deloc ciudat că doamna Florentina apare drept unul dintre cumpărătorii acestui teren agricol și că, ulterior, în septembrie 2014, fosta angajată a Ocolului Silvic Gugești și-a permis o altă proprietate imobiliară, mai răsărită: 150 de metri pătrați pe Cuza Vodă!

Frumos este altceva. Terenul la care facem referire, altul decât cel aflat acum în posesia lui Duță, a fost cumpărat de familia Lefter la doar o lună după ce primăria emisese actul administrativ de proprietate pentru Elena Silvia Majer. Doamna Majer chiar a avut întâietate în fața lui Emil Ispas la emiterea actului administrativ pentru terenul din Cuza Vodă, însă ambele bucăți de pământ - care nu mai erau de utilitate publică - au fost date acestor doi proprietari în data de 06.08.2014.

Doamna Elena Silvia Majer locuiește cel mai probabil în București, iar aceasta nu a fost singura proprietate pe care a deținut-o în Focșani. Pentru o parte din drepturile sale a fost despăgubită de ANRP, însă în urmă cu câțiva ani numele acesteia apărea menționat și într-un articol referitor la faptul că primăria îi retrocedase teren în zona Pieței Moldova. Elena Silvia Majer a obţinut în zonă 219 mp, pe care ulterior l-ar fi vândut. Ziarul de Vrancea îl cita la acea dată - 2015 - pe secretarul municipiului Focşani, Eduard Corhană, potrivit căruia „demersurile de recuperare a terenului au început încă din 2001, iar beneficiarii au parcurs timp de patru ani toate ciclurile procesuale”.

Cu câțiva ani înainte de aceasta, în ianuarie 2013, aceeași Majer dăduse în judecată primăria pe o executare silită. „Admite cererea formulată ...Încuviinţează executarea silită a titlului executoriu Sentinţa civilă nr. 524/21.06.2012 pronunţată de Tribunalul Vrancea în dosarul nr. 2504/91/2012, împotriva debitoarei PRIMĂRIA MUN. FOCŞANI, cu sediul în mun. Focşani, Bd. D. Cantemir, nr. 1 A, judeţul Vrancea, la cererea creditoarei MAJER ELENA SILVIA. Irevocabilă. Pronunţată în şedinţa publică, astăzi, 25 ianuarie 2013”.

Adauga comentariu