Într-un viitor nu prea apropiat, Parcul Bălcescu ar putea fi reabilitat cu peste 2 milioane de euro!

După lupte „seculare” care au durat mai bine de zece ani, Parcul Bălcescu din municipiul Focșani ar putea avea o șansă de a fi reablitat, dacă nu la Paștele Cailor, măcar în următorii doi ani. Municipalitatea a scos la licitație contractul de execuție a lucrărilor, acestea având o valoare de 10.808.313 lei, echivalentul a 2.261.655 de euro.


Reabilitarea ar trebui finalizată în 24 de luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor, banii necesari urmând să fie alocați de la buget, printr-un adevărat număr de prestidigitație a viitorului primar al orașului.


Prima intenție de refacere și modernizare a celui mai important parc din zona gării a aparținut primarului Decebal Bacinschi care a comandat un studiu de fezabilitate realizat de Green Project SRL din Iași. În „documentele vremii” se spunea că „Parcul Bălcescu reprezintă puncte de atracție pentru locuitorii orașului. În timpul anului se organizează diferite evenimente ale comunității și de agrement”.


În decembrie 2017, primarul Cristi Misăilă decide reactualizarea studiului de fezabilitate, în baza promisiunilor făcute focșănenilor de a „repara” Parcul Bălcescu. Cum Euro Proiect a fost din pură întâmplare singura firmă înscrisă la licitație, preia contractul și responsabilitatea pentru 149.330 lei, angajându-se să termine treaba în 15 luni.


Așa se ajunge în anul de grație 2020 și la intenția concretă de a reabilita frumosul părculeț de la gară. Caietul de sarcini nu ne spune nimic nou: aleile parcului prezintă crăpături și denivelări,  băncile și alte dotări din parc sunt uzate și deteriorate, instalația de iluminat prezintă degradări, veceurile sunt sub orice critică, pe scurt, totul arată ca în Jurassic Park.


Ce nu poate fi reabilitat se desființează. „În parc există obiective care nu rentează financiar pentru a fi modernizate și igienizate și de aceea ele sunt propuse pentru a fi demolate/desființate și înlocuite cu altele noi”, se arată în caietul de sarcini.


Așadar, vor fi puse la pământ poarta de acces din strada Republicii, fântâna arteziană din centrul parcului, grupul sanitar de pe latura vestică, pergola pentru șahiști, locul de joacă pentru copii și mobilierul urban.


Ca să nu rămânem doar în registrul dezolant al demolărilor, trebuie să spunem că, odată terminat, parcul va arăta cel puțin ca uluitoarele grădini ale Palatului Versailles. Va fi reabilitat bustul lui Bălcescu, zona pentru skateri, se va amplasa o nouă fântână arteziană și multe altele, spre bucuria cetățenilor mari, mici și foarte mici din Focșani.

 

Adauga comentariu