Inedit la Noaptea Muzeelor: meșterii populari vor confecționa obiecte tradiționale din lemn sub privirile vizitatorilor

Vizitatorii sunt așteptați mâine la Noaptea Muzeelor și în județul nostru, într-o incursiune în istorie. Mai întâi, pasionații de ciclism pot participa la „Noaptea muzeelor...pe bicicletă”, un eveniment organizat de Direcția de Cultură Vrancea și Muzeul Vrancei. Startul cursei este de la ora 16.30, din fața Muzeului de Istorie Focșani, cu punct de sosire la Casa Memorială „Alexandru Vlahuță” din Dragosloveni.  

La Muzeul Trepte de Istorie din Piaţa Unirii, cei interesați vor avea ocazia să vadă cum se confecționează diverse obiecte tradiționale din lemn, care vor fi create pe loc de doi meșteri populari din Nereju: Victoriţa şi Pavel Lupaşc. Porțile micului muzeu din Focșani vor fi deschise de la ora 17.30 cu vernisajul expoziţiei „Tradiţie şi Trăinicie Românească la Centenarul Marii Uniri”, prezentat de profesorul Venera Arvinte. „Expoziţia îşi propune să aducă în prim plan imaginea arhaică a unei case ţărăneşti de la începutul secolului trecut, prin obiecte vestimentare (cămăşi, ii, opinci, brâie, chimire), obiecte de uz casnic (vase ceramice şi din lemn - farfurii, ulcioare, linguri, căni şi alte ustensile din gospodărie), precum şi obiecte decorative (ştergare, blidare, covoare, cergi, măşti, etc.), toate realizate manual”, anunță directorul Ateneului Popular Focșani, Valentin Gheorghiță.

Dat fiind că de fiecare dată numărul vizitatorilor la Noaptea Muzeelor a fost unul mare, pompierii vrânceni anunță că vor sta „pe baricade”. Totodată, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea atenționează că este foarte important să fie respectate câteva reguli elementare pentru siguranța fiecăruia: „nu vă înghesuiţi în muzeu, aşteptaţi calm să intraţi în spaţiile expoziţionale, respectaţi întocmai circuitul de vizitare stabilit pentru eveniment şi îndrumările personalului care asigură ghidajul, supravegheaţi permanent copiii, respectaţi interdicţia fumatului şi utilizării focului deschis. În cazul în care sesizaţi o sursă de incendiu, producerea unui incendiu sau a altui eveniment deosebit în spaţiile vizitate, anunţaţi imediat personalul muzeului”.

Adauga comentariu