Început de an cu tensiuni la Școala 10. Părinții fac scut în jurul învățătoarei Pina Lazăr, care nu va mai putea preda la fosta clasă: „Directorul a mătrășit-o pe învățătoare”

Situație tensionată la Școala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu” acum, aproape de începutul noului an școlar, după ce părinții elevilor unei clase de-a IV-a nu sunt de acord cu înlocuirea cadrului didactic. Potrivit părinților unora dintre micuții care frecventează cursurile clasei a IV-a E de la Școala numărul 10, învățătoarea care i-a călăuzit până acum nu va mai continua să preda, chiar dacă tot colectivul își dorește ca aceasta să rămână. Unul dintre părinți ne-a explicat că învățătoarea, Pina Lazăr, a făcut într-adevăr cerere de retragere la pensie înainte de finalul anului școlar 2017 - 2018, din cauza unor probleme delicate de familie, însă tot colectivul își dorește să revină la clasă, existând și acordul dumneaei, bineînțeles. „Doamna Lazăr, cea care i-a călăuzit pe copii din clasa zero până acum, a fost nevoită la finalul anului să se retragă la pensie. Noi, părinții, ne-am dus la dânsa să o rugăm să revină, pentru că e an terminal, clasa a IV a, iar copiii sunt atașați de dumneaei. Și ne-a zis că vrea, dar să vorbim cu directorul. Am fost cu petiție la director, care ne-a zis că vrea să lase o pâine de mâncat și unui tânăr. Lucru cu care am fi fost de acord, dar s-a dovedit că nu este așa. Am mers și la Inspectoratul Școlar, unde am fost asigurați de tot suportul pentru revenirea doamnei. La final... surpriză. Pe românește, directorul a mătrășit-o pe învățătoare, nu a anunțat-o nici de ședințe, consilii etc... iar postul i l-a dat altei pensionare cu continuitate. Păi cum??? Nu mai trebuie o tânără să mănânce o pâine? În clasă sunt 29 de copii și s-a făcut de luna trecută un tabel nominal cu toți părinții, am depus memorii atât la Inspectoratul Școlar Județean, cât și la școală. Doamna Lazăr a făcut și cerere de plată cu ora, ceea ce este perfect legal, la fel și doamna cealaltă, cea care va veni la clasă. Iar domnul director a ales o pe cealaltă”, ne-a spus o mămică.

Contactat telefonic, directorul unității școlare a confirmat existența memoriilor, dar consideră că nu se poate schimba nimic. „Doamna Lazăr este pensionară, a făcut cerere de ieșire la pensie de la 1 iulie. Putea să nu facă cerere de pensionare, nu i-am pus eu pixul în mână. Dumneaei a mers la Inspectorat pe 28 iunie și a ieșit în timpul anului școlar, cu aprobare specială. Acum s-a răzgândit între timp, dar nu am ce face. Și oricum, chiar dacă nu se răzgândea, ieșea cu 1 septembrie și eu nu aveam ce să îi fac, pentru că mișcarea personalului era făcută din ianuarie, conform graficului. Și scria din ianuarie că iese la pensie. Oricum, a avut patru ani de prelungire. Doamna a fost la Inspectorat și a făcut cerere de plată cu ora, dar nu i s-a acordat, pentru că nu are unde. I s-a aprobat în alte școli, unde sunt ore, dar nu își dorește acolo. Eu nu pot să dau afară unul tânăr, sau care se apropie de pensie, dar are dreptul - cum a avut și dumneaei, să stea până la final. Legea este clară, iar părinții se pot duce unde vor, pentru că eu nu am ore libere. În locul dumneaei va preda la clasă un titular al școlii, persoană activă, care nu avea clasă. I-am dat clasa a IV-a pentru că și dumneaei mai are un an sau doi până la pensie. Aceasta este încadrarea, nu fac eu încadrările, ci îmi trimite Inspectoratul. Trebuie să asigur ore titularilor. Este o lege pe care eu nu pot să o încalc, este un grafic aprobat de anul trecut, de către minister... Nu putem face ce vrem noi, că îmi plac ochii cuiva sau nu. Este o școală de stat, iar dacă părinții vor altceva se pot duce la o școală particulară. Acolo poate reușesc să se impună”, ne-a spus directorul Petrică Moraru.

Comentarii

Gheorghe Gheorghe

05.09.2018 22:32

Dl Director a fost pus pe aceasta functie politic, nu isi merita postul.
Sa duca el sa conduca la scolile private ....oricum comportamentul dansului lasa de dorit....

Adauga comentariu