A început campania „Păstrați surprizele doar pentru vacanță!”. „Check-in-ul din aeroport aduce like-uri, dar vă face vulnerabil în fața hoților”. Peste 100 de furturi din locuințe au fost sesizate în Vrancea

Polițiștii vrânceni au desfășurat astăzi o acțiune de prevenție pe linia furturilor din locuințe, în contextul în care de astăzi a fost lansată oficial Ziua europeană de prevenire a furturilor din locuință. Deși astfel de infracțiuni au scăzut față de anul anterior, oamenii legii avertizează că vrâncenii în continuare nu își iau măsuri de precauție suficiente pentru a nu fi victimele unor furturi. În primele cinci luni ale acestui an, polițiștii vrânceni au primit peste 100 de sesizări pe această linie.

Această primă Zi europeană de prevenire a furturilor din locuință este lansată de Poliția Română, în parteneriat cu EUCPN (Rețeaua Europeană de Prevenire a Criminalității), EUROPOL și alte 12 state din Europa, fiind gândită ca „o inițiativă ce are drept scop conștientizarea cetățenilor cu privire la modalităţile prin care își pot proteja locuinţa, pentru a nu deveni victime ale furturilor”, se arată într-un comunicat de presă. 

Pentru marcarea acestei zile, polițiștii vrânceni, în colaborare cu trei societăți de pază de pe raza municipiului Focșani, au distribuit 650 de materiale preventive și au purtat discuții cu cetățenii, oferindu-le acestora recomandări pentru a nu deveni victime ale acestui gen de furt. În județul Vrancea, în primele cinci luni ale anului 2019 au fost sesizate 136 de infracţiuni de furt din locuinţe, cu 15.53% mai puţin faţă de perioada similară a anului 2018. Analiza infracţiunilor de furturi din locuinţe evidenţiază o multitudine de moduri de operare utilizate de infractori pentru săvârşirea unor astfel de fapte. De asemenea, din datele analizate rezultă că unul din patru furturi este posibil pe fondul neglijenței proprietarului în a adopta măsuri simple, dar eficiente de autoprotecție”, se menționează în aceeași sursă.

Campania se intitulează „Păstrați surprizele doar pentru vacanță!” și este finanțată de Fondul de Securitate Internă al Uniunii Europene, iar prin intermediul acesteia, Poliția Română, în parteneriat cu EUCPN, EUROPOL și alte 12 state, își propune să atragă atenția asupra prevenirii infracțiunilor de furt din locuințe. Societatea a evoluat, iar odată cu aceasta și metodele folosite de infractori. Acum informații prețioase pot fi luate foarte ușor de pe rețelele de socializare, avertizează oamenii legii. 

„Specialiștii în prevenirea criminalității recomandă cetățenilor să nu comunice date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare. Check-in-ul din aeroport aduce like-uri, dar vă face vulnerabil în fața hoților. De asemenea, cetățenii sunt sfătuiți să nu posteze pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că deţin în casă bunuri de valoare sau că sunt plecați de acasă. Selfie-urile sunt și ele distractive, dar trebuie avut grijă la ce se observă în imagine”. 

 

 

 

Adauga comentariu