Începe procesul fostului primar PSD din Răstoaca. Acesta, alături de mâna sa dreaptă din primărie, sunt acuzați de către DNA de fraudarea fondurilor APIA

Toamna se numără bobocii... în instanță. În septembrie, procesul lui Vasile Dima, fostul primar din comuna Răstoaca, precum și a fostului viceprimar Vasile Petrea va începe oficial, după ce Tribunalul Vrancea a decis că rechizitoriul întocmit de DNA Galați, dar și probele strânse de procurori sunt temeinice. Decizia tribunalului a fost confirmată chiar zilele trecute la Curtea de Apel Galați, astfel încât judecata pe fond poate începe. Vasile Dima este judecat pentru fapte de corupție comise în timpul mandatului de primar, în perioada 2009-2015. Potrivit procurorilor, probele au fost suficiente pentru a fi instituite popriri asigurătorii asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin fostului primar, cât și celorlalți doi inculpați - Vasile Petrea și Gheorghe Nedelcu, președinți/reprezentanți ai Asociației crescătorilor de Bovine, Ovine, Caprine, Porcine și a Producătorilor de Lapte și carne – Prodman Răstoaca, calitate în care au comis faptele. De altfel, și Asociația este printre inculpați din dosarul instrumentat de DNA Galați.

Vasile Dima, care la data faptelor era primar, este acuzat de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, două fapte de abuz în serviciu și fals intelectual în formă continuată, în timp ce Vasile Petrea, fostul viceprimar, va fi judecat pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. Al treilea inculpat, Gheorghe Nedelcu, a fost trimis în judecată pentru participație improprie la comiterea fără vinovăție a infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, participație improprie la comiterea fără vinovăție a infracțiunii de fals intelectual, folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente sau declarații false în scopul obținerii pe nedrept de fonduri europene și fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.  

De menționat că fostul primar este acum consilier local în comună, din partea UNPR, iar în urmă cu câțiva ani a mai avut probleme penale de acest fel, ba chiar a fost găsit în conflict de interese de către Agenția Națională de Integritate. În camera preliminară, tribunalul a dispus începerea judecăţii, soluție menținută și în contestație. Deși au fost invocate cereri și excepții de către cei trei inculpați, instanța le-a respins ca neîntemeiate și a constatat „legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală”.

Adauga comentariu