Încă un cetățean de onoare în Focșani, la sugestia Ministerului Apărării: un caporal de 39 de ani, rănit în Afganistan

Caporalul Emanuel Cornel Berdei va fi următorul cetățean de onoare al Focșaniului, după ce în ianuarie Ministerul Apărării Naționale a atras atenția municipalității că există un erou printre noi. Caporalul clasa a III-a este angajat la UM 01333 din Focșani, iar anterior a făcut parte din colectivul Batalionului 280 Infanterie Mecanizată „Valter Mărăcineanu” - UM 01548. Acum mai bine de 9 ani a fost rănit într-o misiune. De atunci, caporalul a fost recompensat cu distincții militare, însă doar la nivel național.

Are o vechime în muncă de 15 ani, timp în care a participat la două misiuni internaționale, respectiv în Afganistan și Irak. La data de 30 august 2009 militarul a fost rănit în timp ce executa o misiune de patrulare în provinzia Zabul - Afganistan. Prin activitatea sa ireproșabilă desfășurată în Teatrele de operațiuni militare a contribuit la o bună imagine a municipiului Focșani pe plan național și internațional”, se arată în referatul direcției de specialitate a primăriei.

Ce s-a ântâmplat în 2009 este detaliat chiar de caporalul focșănean: „în timpul unei misiuni de patrulare am fost rănit în urma unei explozii cu dispozitiv explozibil improvizat. Am fost transportat în Germania, unde am fost operat la piciorul stâng de două ori, urmând o perioadă de recuperare de patru luni. În luna februarie 2010 am fost repatriat, fiind decorat de ministrul Apărării Naționale cu Emblema de Onoare a Armatei Române și de președintele României cu Medalia Serviciul credincios clasa a III-a” și Emblema de merit „În slujba păcii”.

În spiritul recunoștinței ce se cuvine celor care servesc țara în misiunile pe care le are Armata României le are de îndeplinit, am inițiat unele demersuri cu valoare morală, printre care și cel de conferire a titlului de „Cetățean de onoare” militarilor răniți în urma participării la acțiuni militare în teatrele de operații. În acest context, vă semnalăm faptul că pe raza municipiului Focșani domiciliază domnul caporal clasa a III-a Berdei Costică Emanuel-Cornel, încadrat în gradul III de invaliditate, rănit în teatruk de operații din Afganistan în timpul executării unei misiuni de patrulare. ... apreciem că ar putea face obiectul conferirii titlului de „Cetățean de onoare” al municipiului Focșani”, se arată în adresa trimisă primăriei în ianuarie de către Ministerul Apărării Naționale, Departamentul pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului.

În spatele proiectului stau și caracterizări de la locul de muncă, semnate de superiorii caporalului. Astfel, comandantul UM 01548 Focșani confirmă că acesta „s-a bucurat de încrederea, respectul și aprecierea colegilor și șefilor, fiind astfel selecționat să participe la misiuni internțaionale în teatrele de operații din Irak și Afganistan”. În aceeași caracterizare se enumeră distincțiile militare primite de caporalul focșănean: Emblema „Onoarea Armatei României” (2010), Medalia Națională „Serviciul credincios clasa a III-a” (2010), Titlul onorific de „Militar veteran” (2014) și Emblema de merit „În slujba păcii”, clasa a III-a (2016).

Comandantul plutonului logistic scrie că viitorul cetățean de onoare s-a achitat „cu conștiinciozitate de sarcinile de serviciu... a dat dovadă de multă seriozitate, executând în condiții foarte bune sarcinile specifice funcției de bucătar”. Și comandantul companiei sprijin îl descrie pe caporal ca un om loial, pregătit și profesionist, care „s-a preocupat permanent de perfecționarea cunoștințelor militare generale și de specialitate. Militarul își continuă activitatea în cadrul unității manifestând același devotament și profesionalism și simț al datoriei”.

Sursa Foto: MApN

Adauga comentariu