Înalta Curte analizează corupția fostei conduceri a ITRSV Focșani. În continuare, Alexandru Lefter nu are voie să se apropie de scaunul de director și are conturile blocate

Înalta Curte de Casație și Justiție are zile grele cu dosarul de corupție unde inculpat este și fostul șef al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Focșani. După o primă condamnare în vară, inculpații au făcut apel, iar dosarul a ajuns deja la Curtea Supremă. Legat de cauză, ÎCCJ va judeca luna aceasta o cale de atac promovată de vrânceanul nostru, dar și de Paul Beganu (fost prefect de Buzău), iar în februarie va analiza o sesizare prealabilă pentru dezlegarea unor chestiuni de drept. În decembrie, ÎCCJ a respins ca nefondate două cereri de recuzare a judecătorilor completului.

De câteva luni însă, Alexandru Lefter are același statut: condamnat la închisoare cu executare. În vară, Alexandru Lefter a primit o primă sentință, de 5 ani închisoare cu executare pentru luare de mită, faptă din luna mai 2011. Pe lângă aceasta, instanța a dispus şi interzicerea exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, pe o durată de 2 ani. „Menţine măsura asiguratorie a sechestrului constând în indisponibilizarea prin înfiinţarea popririi asupra sumelor de bani din conturile inculpatului instituită prin Ordonanţa nr. 3/P/2013 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie Serviciul Teritorial Ploieşti din data de 11.02.2015 şi măsura asiguratorie a sechestrului constând în indisponibilizarea bunurilor imobile aparţinând inculpatului instituită pe 11.02.2015”, se mai arată în decizia instanței de fond.

În primăvara lui 2011, Lefter - pe atunci conducătorul suprem al fostului ITRSV Focșani, aparea menționat în câteva înregistrări ambientale legate de „prețul” unei semnături. Totul a plecat de la punerea în posesie ILEGALĂ a peste 5.000 de hectare de pădure în Buzău. În rechizitoriu se detaliază că Lefter a cerut 25.000 de lei de la unul din co-inculpați, „în scopul semnării și aplicării ștampilei instituției” pe tilul de proprietate eliberat de Comisia Județeană Buzău, dar și „pentru urgentarea derulării acestei proceduri”.

În fața procurorilor, Lefter a negat tot: „nu a existat nicio situație în care să fi semnat titlu de proprietate fără a fi fost respectată procedura”. Cu toate acestea, fostul șef al ITRSV a fost reținut 24 de ore între 20 - 21 ianuarie 2015, dată la care s-a pus în mișcare urmărirea penală. CA Ploiești a admis cererea de arestare preventivă ulterioară, astfel că Lefter a primit mandat până pe 19 februarie, însă pe 6 martie 2015 s-a dispus înlocuirea măsurii cu arestul la domiciliu, pentru 30 de zile.

Ani grei de închisoare

La judecata pe fond, după ce a respins cererea de repunere a cauzei pe rol formulată de inculpatul Gheorghe Ceteraș, instanța a pronunțat o sentință de condamnare, marea majoritate a inculpaților având pedepse cu executare.

Ceteraș a primit cea mai grea pedeapsă. „2 ani şi 6 luni închisoare „pentru dare de mită, faptă de la începutul anului 2011. ...4 ani închisoare pentru dare de mită, faptă din prima jumătate a anului 2011. ... 3 ani și 6 luni închisoare pentru dare de mită, faptă din perioada ianuarie-aprilie 2011. ...3 ani închisoare pentru dare de mită, faptă de la începutul lunii mai 2011. ... 4 ani închisoare pentru cumpărare de influenţă, faptă din cursul anului 2011. ... 3 ani închisoare pentru constituire a unui grup infracţional organizat. ... aplică inculpatului pedepsa cea mai grea, de 4 ani închisoare, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlaltor pedepse, rezultând o pedeapsă de 10 ani şi 8 luni închisoare şi interzicerea exercitării drepturilor. ...menţine măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumelor de 34.400 lei, respectiv 440 euro ridicate de la locuinţa inculpatului cu ocazia pecheziţiei domicilare; măsura asiguratorie a sechestrului constând în indisponibilizarea prin înfiinţarea popririi asupra sumelor de bani aflate în conturile inculpatului şi măsura asiguratorie a sechestrului constând în indisponibilizarea bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpatului Ceteraş Gheorghe.

Condamnă pe inculpatul Paul Beganu la o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni închisoare pentru instigare la dare de mită, faptă din cursul anului 2011. ... 4 ani şi 6 luni închisoare pentru luare de mită, faptă din prima jumătate a anului 2011. ... 1 an închisoare pentru instigare la fals intelectual, faptă din 19.01.2011. ... 1 an închisoare pentru fals intelectual, faptă din 25.01.2011. ...5 ani şi 6 luni închisoare pentru abuz în serviciu, faptă din cursul anului 2011. ... 3 ani şi 6 luni închisoare pentru spălare de bani, faptă din 22.07.2011. ... aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 5 ani și 6 luni închisoare la care se adaugă un spor de o treime din celelalte pedepse, rezultând o pedeapsă de 9 ani şi 8 luni închisoare şi interzicerea exercitării drepturilor pe o durată de 3 ani... . menţine măsura asiguratorie a sechestrului constând în indisponibilizarea prin înfiinţarea popririi asupra sumelor de bani din conturile inculpatului; măsura asiguratorie a sechestrului constând în indisponibilizarea bunurilor imobile aparţinând inculpatului instituită prin Ordonanţa din data de 11.02.2015 şi măsura asiguratorie a sechestrului constând în indisponibilizarea bunului mobil aparţinând inculpatului instituită prin Ordonanţa din data de 07.04.2015.

Condamnă pe inculpatul Mihail Cosmin Vasile la 3 ani închisoare pentru complicitate la dare de mită, faptă din cursul anului 2011. ... 3 ani închisoare pentru constituire a unui grup infracţional organizat, faptă din cursul anului 2010. ... aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 3 ani închisoare, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlaltor pedepse rezultând o pedeapsă de 5 ani închisoare si interzicerea exercitării drepturilor. ...menţine măsura asiguratorie a sechestrului constând în indisponibilizarea prin înfiinţarea popririi asupra sumelor de bani din conturile inculpatului şi măsura asiguratorie a sechestrului constând în indisponibilizarea bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpatului.

Condamnă pe inculpatul Ion Irimia la 5 ani şi 6 luni închisoare pentru trafic de influență, faptă din cursul anului 2011. ...menţine măsura asiguratorie a sechestrului constând în indisponibilizarea prin înfiinţarea popririi asupra sumelor de bani din conturile inculpatului și măsura asiguratorie a sechestrului constând în indisponibilizarea bunurilor imobile şi imobile aparţinând.

Condamnă pe inculpatul Neculae la 4 ani şi 6 luni închisoare pentru luare de mită, faptă din perioada ianuarie 2011 – aprilie 2011. ...5 ani închisoare pentru abuz în serviciu. ...aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 5 ani închisoare la care se adaugă un spor de o treime din cealaltă pedeapsă rezultând o pedeapsă de 6 ani şi 6 luni închisoare şi intezicerea exercitării drepturilor. ...menţine măsura asiguratorie a sechestrului constând în indisponibilizarea prin înfiinţarea popririi asupra sumelor de bani din conturile inculpatului și măsura asiguratorie a sechestrului constând în indisponibilizarea bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpatului.

Condamnă pe Ștefan Feraru la 2 ani închisoare pentru luare de mită, faptă din cursul anului 2011. ... 2 ani şi 6 luni închisoare pentru abuz în serviciu, faptă din 21.02.2011 şi 11.04.2011. ...aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 2 ani si 6 luni închisoare la care se adaugă un spor de o treime din cealaltă pedeapsă, rezultând o pedeapsă de 3 ani şi 2 luni închisoare si interzicerea exercitării drepturilor. ...menţine măsura asiguratorie a sechestrului constând în indisponibilizarea prin înfiinţarea popririi asupra sumelor de bani din conturile inculpatului şi măsura asiguratorie a sechestrului constând în indisponibilizarea bunurilor imobile.

Condamnă pe Maria Buleandră la 5 ani şi 6 luni închisoare pentru instigare la abuz în serviciu, faptă de la începutul anului 2011. ...menţine măsura asiguratorie a sechestrului constând în indisponibilizarea prin înfiinţarea popririi asupra sumelor de bani din conturile inculpatei şi măsura asiguratorie a sechestrului constând în indisponibilizarea bunurilor mobile şi imobile.

Condamnă pe Liliana Panaete la 1 an închisoare pentru fals intelectual, faptă din 19.01.2011. ...1 an închisoare pentru uz de fals, faptă din 19.01.2011. ... 3 ani închisoare pentru abuz în serviciu, faptă din 19.01.2011. ... 1 an închisoare pentru sustragere sau distrugere de înscrisuri, faptă din 19.01.2011. Aplică inculpatei pedeapsa cea mai grea, de 3 ani închisoare la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlaltor pedepse, rezultând o pedeapsă de 4 ani închisoare şi interzicerea exercitării drepturilor.

Condamnă pe Anton Constantin la 3 ani închisoare şi pentru spălare de bani, faptă din 22.07.2011. ...menţine măsura asiguratorie a sechestrului constând în indisponibilizarea bunurilor imobile aparţinând inculpatului.

Condamnă pe Eduard Gabriel Moiseanu la 3 ani închisoare pentru efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale, faptă din 28.02.2011. ... 3 ani închisoare pentru constituire a unui grup infracţional organizat, faptă din cursul anului 2010. Aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 3 ani închisoare, la care se adaugă un spor de o treime din celalaltă pedeapsă, rezultând o pedeapsă de 4 ani închisoare şi interzicerea exercitării drepturilor. ...menţine măsura asiguratorie a sechestrului constând în indisponibilizarea prin înfiinţarea popririi asupra sumelor de bani din conturile inculpatului şi măsura asiguratorie a sechestrului constând în indisponibilizarea bunurilor imobile.

Condamnă pe Gheorghe Petre Vlad Poenaru la 1 an şi 6 luni închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, faptă din de 13.01.2011. ...2 ani închisoare pentru constituire a unui grup infracţional organizat. Aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare la care se adaugă un spor de o treime din cealaltă pedeapsă, rezultând o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni închisoare şi interzicerea exercitării drepturilor. ... dispune suspendarea executării pedepsei rezultante de 2 ani şi 6 luni închisoare sub supraveghere pe o durată de 3 ani. ...menţine măsura asiguratorie a sechestrului constând în indisponibilizarea prin înfiinţarea popririi asupra sumelor de bani din conturile inculpatului şi măsura asiguratorie a sechestrului constând în indisponibilizarea bunurilor mobile şi imobile .

Dispune confiscarea următoarelor sume: - de la inculpatul Ceteraş Gheorghe 2.288.000 euro şi 10.000 lei - de la inculpatul Beganu Paul 1.000.000. euro - de la inculpatul Lefter Alexandru 15.000 euro; - de la inculpatul Irimia Ion 1.000.000 euro; - de la inculpatul Toader Neculae 250.000 euro, - de la inculpatul Feraru Ştefan 23.000 euro şi 10.000 lei - de la inculpatul Constantin Anton 45.000 euro - de la inculpatul Moiseanu Eduard Gabriel 1.670.240 lei. Dispune desfiinţarea totală a înscrisului reprezentat de adresa nr.789 conex 470 /2011 a Instituţiei Prefectului judeţului Buzău; a înscrisului reprezentat de adresa nr.277/19.01.2011 a Primăriei comunei Gura Teghii, jud. Buzău şi a înscrisului reprezentat de adresa înregistrată la Instituţia Prefectului judeţului Buzău sub nr.470/13.01.2011. Admite în parte acţiunea civilă precizată formulată de către partea civilă Statul român prin Ministerul Finanţelor Publice si dispune obligarea inculpaţilor Ceteraş Gheorghe, Beganu Paul, Toader Neculae, Feraru Ştefan, Buleandră Maria, Panaete Liliana şi a părţii responsabile civilmente SC Forestiera Ardeleana SRL în solidar la plata unei sume de 21.740.241 euro în echivalent lei la cursul Băncii Naţionale a României la data executării, în favoarea acestei părţi civile. Admite în parte acţiunea civilă precizată formulată de către partea civilă Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, şi dispune obligarea inculpatilor Beganu Paul, Toader Neculae, Feraru Ştefan, Buleandră Maria, Panaete Liliana şi a părţii responsabile civilmente SC Forestiera Ardeleana SRL în solidar la plata unei sume de 5.052.202 lei în favoarea acestei părţi civile. Respinge ca nefondată acţiunea civilă formulată de către părţile civile Erbiceanu Constantin Laurenţiu şi Bercu Voica Monica. Respinge cererea formulată de către Banca Comercială Română SA privind închiderea contului de depozit aparţinând inculpatului Irimia Ion la instituţia bancară respectivă şi asupra căreia s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului constând în indisponibilizarea prin înfiinţarea popririi prin Ordonanţa nr.3/P/2013 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie Serviciul Teritorial Ploieşti din data de 18.12.2014, respectiv privind acordul transferului sumei de bani indisponibilizate în alte conturi curente. Obligă pe inculpaţii Ceteraş Gheorghe, Beganu Paul, Toader Neculae, Feraru Ştefan, Buleandră Maria şi Panaete Liliana, fiecare dintre aceştia în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Forestiera Ardeleana SRL, precum şi pe inculpaţii Lefter Alexandru, Vasile Mihail Cosmin, Irimia Ion, Constantin Anton, Moiseanu Eduard Gabriel şi Poenaru Gheorghe Petre Vlad la plata câte unei sume de 6.235 lei reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat în faza de urmarire penală şi de judecată în primă instanţă”, se arăta în hotărâre. 

Adauga comentariu