Înainte de Zilele Focșaniului, unii dintre consilieri își fac încălzirea cu Zilele Orașului Alytus. Patru consilieri locali vor pleca în Lituania ca să-i învețe pe cei de acolo cum se cară apă cu strecurătoarea

Fraților, dați de știre că stimabilii noștri aleși doresc să purceadă, fain-frumos (sic!), pe cele meleaguri ale Lituaniei, într-o vizită „pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar”.  Proiectul de hotărâre a fost „născut” pe 23 mai, la o propunere consensuală absolută a primarului Cristi Valentin Misăilă și a consilierilor locali, de toate culorile și lungimile politice.

Așadar, în perioada 15 – 17 iunie 2018 A.D. (Anno Domini), s-a hotărât ca o delegație de patru persoane – reprezentanți ai municipiului Focșani – să se deplaseze, in corpore, în Lituania pentru a participa la Zilele Orașului Alytus. Proiectul de hotărâre nu specifică în mod clar dacă cei patru reprezentanți ai urbei de pe Milcov sunt exclusiv consilieri locali sau doi consilieri și două secretare, sau trei secretare și un consilier ori trei consilieri și o secretară (ups!).

Cum era de așteptat, „cheltuielile aferente transportului și diurnei pentru reprezentanții municipiului Focșani, desemnați de către consiliul local, vor fi suportate din bugetul propriu (…), în condițiile legii”, se specifică în proiectul de hotărâre. Stați așa, nu săriți la gâtul bieților oameni până nu citiți până la capăt. Este adevărat că deplasarea și diurna sunt suportate de noi, însă cazarea, masa și băutura sunt pe seama gazdelor lituaniene.

Raportul Direcției Relații Interne și Internaționale și a Direcției Economice din cadrul primăriei Focșani evidențiază foarte clar prietenia dintre Focșani și Alytus, această camaraderie inter-citadină având originea acum sute de ani în urmă, pe vremea judelui Decebal ot Bacinschi, când între cele două cetăți au avut loc intense schimburi culturale și de experiență.

O astfel de vizită, pusă la cale de aleșii locali, este cu atât mai importantă și necesară cu cât Ansamblul Folcloric „Țara Vrancei” a susținut un turneu cu casa-nchisă, prin noiembrie 2017, în Letonia și Lituania, inclusiv în Alytus, unde artiștii și artistele noastre i-au învățat pe litvini cum e cu „Perinița”.

Însă cel mai interesant lucru ni s-a părut micuța dar edificatoarea diferență între numărul de persoane invitate de primarul din Alytus, Vytautas Grigaravicius, și cel din proiectul de hotărâre al Consiliului Local Focșani. Dacă în invitația edilului lituanian scrie, negru pe alb, că „I have a pleasure to invite You and 2 – 3 persons from Your municipality to visit Alytus”  ( am plăcerea să vă invit pe dumneavoastră și 2 – 3 reprezentanți ai municipalității), în proiectul inițiat de primarul vrâncean Valentin Misăilă apare „o delegație compusă din maxim 4 reprezentanți ai Municipiului Focșani”

Păi, dragi frați și surori, nu ne dezmințim caracterul de oportuniști nici o singură clipă. Firea noastră fanariotă, exacerbată până la leșin de clasa politică, nu ne lasă să intrăm, nici acum, în secolul unei Europe unite și civilizate. Adică, spune omul două trei persoane și tu te duci cu patru că plătesc ei. Dacă ar fi niște oameni modești, cu salarii de 200 de euro pe lună așa cum are tot românul de mijloc, am mai înțelege. Dar când toată suflarea aleșilor are afaceri și salarii adiacente „slujbei” de reprezentanți ai cetățenilor, asta nu mai înțelegem. De ce n-or pleca la Aytus în concediu și pe banii lor? Cât poate să-i coste? Și nu e vorba de sumele de la bugetul local. Pe lângă alte cheltuieli dispuse aiurea, astea cu deplasarea în Lituania sunt un fleac. E vorba de demnitate și de bun simț, două calități pe care le-am pierdut acum mult timp, prin cenușa istoriei.

 

 

 

Adauga comentariu