I-au condamnat, dar nu le poartă pică! Deținuții i-au colindat pe judecătorii vrânceni

Spiritul Crăciunului se face simțit și dincolo de gratii. Zilele acestea, deținuții care își ispășesc pedepsele la Penitenciarul Focșani sunt implicați într-o serie de activități specifice acestei perioade. Mai mult decât atât, deținuții vor să dovedească că nu au niciun dinte împotriva judecătorilor care le-au soluționat dosarele. În urmă cu două zile, 13 deținuți - un număr fără ghinion - au mers cu colindatul la Tribunalul Vrancea. Potrivit informațiilor furnizate de Penitenciarul Focșani, cei 13 deţinuţi se află în regim semideschis și au pregătit un adevărat program de colinde tradiţionale pentru personalul instanțelor din municipiu.

Activitățile de sărbători au început însă mai devreme, iar în toată această perioadă din unitatea de detenție nu va lipsi atmosfera specifică. „Lipsa familiei este acut resimţită de către persoanele aflate în executarea unei pedepse privative de libertate, motiv pentru care personalul sectorului educaţie şi asistenţă psihosocială din cadrul Penitenciarului Focşani organizează activităţi specifice Sărbătorilor Creştine de Iarnă, în care implică majoritatea persoanelor custodiate. Organizarea acestor activităţi are ca scop aducerea, în rândul persoanelor condamnate, a sentimentului de bucurie şi a atmosferei calde pe care le creează colindele şi tradiţiile de sărbători.

În jurul bradului împodobit activităţile specifice Sărbătorilor de iarnă au prins viaţă: de la video-proiecţii despre obiceiuri şi tradiţii româneşti de Crăciun, expoziţii de tablouri şi obiecte decorative, până la concursuri de cultură generală şi sportive, organizate atât la nivel local cât şi în comunitate. Venind în întâmpinarea acestor sărbători, clubul deținuților, camerele de deținere și spațiile unde persoanele custodiate au acces au fost decorate și împodobite corespunzător. În perioada Sfintelor Sărbători preotul capelan Cristiean Valerică va asigura serviciul moral-religios pentru toate persoanele aflate în custodia  unităţii. Pe lângă acţiunile specifice derulate, 29 persoane private de libertate din Penitenciarul Focșani, care au avut o conduită exemplară pe toată durata pedepsei, se vor putea bucura de farmecul sărbătorilor de iarnă, alături de familie și cei dragi”, explică într-un comunicat de presă reprezentanții penitenciarului.

Pe 13 decembrie a avut loc „o întâlnire între persoane custodiate şi copiii acestora, pentru care a fost instituită măsura de protecţie prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vrancea”, după cum se arată într-un comunicat al penitenciarului. În același timp, pe 14 decembrie, la Sala de Atletism a Complexului Milcov-Sud, a fost organizat un concurs de atletism, în colaborare cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Vrancea și Clubul Sportiv Unirea Focșani. 

De asemenea, în data de 18 decembrie, 9 deţinuţi din regim semi-deschis au participat la pelerinajul  organizat  la Mânăstirea Brazi din orasul Panciu, fiind vizitate biserica veche, compartimentul istorico-arheologic al sfântului lăcaş şi paraclisul cu racla Sfântului Ierarh Teodosie. În aceeaşi zi, 16 elevi ai Şcolii Gimnaziale nr. 3 din Focşani, sub coordonarea doamnei profesor Anica Damian, au redat magia sărbătorilor de iarnă printr-un program de colinde, adresat celor 16 deţinuţi care urmează cursurile şcolare primare (clasele I – IV). La sediul penitenciarului, în data de 19 decembrie, un reprezentant însoţit de 7 voluntari ai Asociaţiei nonguvernamentale  „Urim si Tumim” au susţinut o activitate cu caracter moral-religios şi au împărţit 100 pachete  deţinuţilor necăutaţi”, se detaliază în informarea Penitenciarului Focșani.

Daruri au împărțit și angajații unității de detenție. O parte din aceștia au mers în comuna Străoane cu alimente, haine și jucării pentru cei mici. „10 funcţionari publici cu statut special   din cadrul Penitenciarului Focşani au readus magia Crăciunului în casele a trei familii cu dificultăţi financiare. Angajaţii Penitenciarului Focşani şi-au propus ca prin această activitate să sensibilizeze opinia publică cu privire la susţinerea unor categorii sociale aflate în nevoie”, explică comisarul şef de penitenciare Georgeta Gură, purtătorul de cuvânt al penitenciarului.  

Adauga comentariu