Gripa în Vrancea: liste de așteptare în farmacii pentru vaccinul antigripal, Spitalul Județean a restricționat accesul vizitatorilor. Ministrul Sănătății ia în calcul declararea epidemiei de gripă

În timp ce ministrul Sănătății a declarat în urmă cu puțin timp într-o conferință că trebuie continuată campania de vaccinare, cel puțin în Vrancea acest lucru este imposibil. Farmaciile din județ sunt în marea lor majoritate pe zero la capitolul vaccin antigripal și nici nu au de unde să cumpere în acest moment. În județ sunt patru cazuri de gripă confirmate, iar la nivel național au fost înregistrate peste 35 de decese, iar în aceste condiții tot mulți oameni vor să se vaccineze. Problema este că nu au unde să o facă. În același timp, pentru a preveni înmulțirea cazurilor de gripă, la Spitalul Județean „Sfântul Pantelimon” Focșani a fost luată decizia de a restricționa accesul aparținătorilor. Vizitele pot fi făcute doar în intervalul 15.00 - 17.00, inclusiv în weekend, iar în secțiile cu risc - cum ar fi nenonatologie și ATI - accesul este complet interzis. Medicii infecționiști sunt asaltați de pacienți, având de consultat chiar și peste 100 de persoane. Iar panica oamenilor e în creștere.

Pe de altă parte, ministrul Sorina Pintea a arătat că se ia în calcul declararea stării de epidemie începând cu săptămâna viitoare „în funcție de comunicarea Institutului Național de Sănătate și dacă numărul de cazuri diagnosticate va fi mai mare decât al cazurilor estimate”. Situația din farmacii ne-a fost dezvăluită de Mariean Portase, președintele Colegiului Farmaciștilor Vrancea. Pe scurt, cererea a fost mai mare decât oferta, iar farmaciile nu se așteptau să se confrunte cu o asemenea situație. 

Având experiența anilor anteriori, când nu au fost prea multe cazuri de gripă, puținele vaccinuri cu care ne-am aprovizionat au fost înainte de Sărbători, în jur de 15, 20 - spun cazurile din farmaciile mele. Noi având experiența anilor anteriori, în sensul că dădeam la produse expirate 10, 15... pentru că au limitat valabilitatea, până în luna a 5-a anul acesta. Și acum nu avem de unde să ne aprovizionăm, nu prea mai am nici eu pe stoc. Într-adevăr s-a făcut și campanie în presă și sunt și mai multe cazuri decât în anii anteriori, iar acum ne confruntăm cu această situație.

Eu zic că au fost cazuri de gripă în fiecare an. Persoanele afectate sunt în general cele cu boli cronice, cu multiple afecțiuni, copiii până la o anumită vârstă. Au fost întotdeauna cazuri de gripă. Dar auzind și citind în presă, oamenii sunt foarte agitați, intră în panică și se vaccinează. Eu am epuizat toate dozele de vaccin și am adus și peste. Cred că am vândut în jur de 50, 60 de vaccinuri, nu am mai vândut așa multe de 7, 8 ani.

Problema este că nu avem de unde să ne aprovizionăm, nici Statul nu are în rezervă din câte vedem. Pentru că mai trimitem din pacienți la medicul de familie, unde se face vaccinarea antigripală, iar medicul de familie nu are pe stoc, DSP-ul nu mai are. Știu că au dat comandă, dar dacă este să o luăm așa, un vaccin nu se face în trei zile. Adică va fi o perioadă de o lună, două, sau poate chiar trei și nu va mai fi de actualitate. Ideea este că ne-a prins pe picior greșit pe toți: și pe farmaciști și pe medici. Nu ne așteptam. Prin decembrie, la începutul lunii, chiar am întrebat farmacista de tură care ar fi necesarul pe anul acesta. Anul trecut am aruncat 11 - impropriu spus, de fapt le dăm la produse expirate, la distrus.  Așa că vă spun sincer, la început am luat 7 vaccinuri. Apoi am tot auzit un caz declarat, două, trei, cinci... că a ajuns și pe la noi. Iar dacă a treia săptămână la rând e stare gripală declarată, se poate declara epidemie, se închid școlile, se poate restricționa accesul în zonele aglomerate... Nu știu, autoritățile vor lua decizii. Eu vă spun situația din farmacii: nu există vaccinuri, nu avem de unde să aducem. Vorbesc cu colegii și mă întreabă dacă mai am. În acest moment nu știu unde se mai găsesc vaccinuri, nu știu exact vreo farmacie. Poate în zonele rurale, unde farmacia a fost închisă de Sărbători, sau poate la farmaciile mai izolate, pe la capătul orașului. Noi avem solicitări de la pacienți și am făcut liste de așteptare. Au lăsat numerele de telefon și cum primim îi sunăm. Dar sunt pacienți care se înscriu pe liste la mai multe farmacii și când îi suni îți spun că au găsit vaccin. Eu lucrez cu cei mai mari furnizori din țară, dar dau din umeri. Dacă primesc, îmi trimit. Ultima achiziție a fost înainte de weekendul trecut, cam 30 de vaccinuri. Toți din farmacii suntem în aceeași situație. Când am primit am anunțat pacienții, nu facem parti-pris-uri. Dar trebuie spus că pe lângă gripă sunt și virozele de sezon, care din cauza fluctuațiilor de temperatură sunt un pic exacerbate. Sunt foarte multe viroze și pacienții intră în panică, deoarece confundă simptomele. Îi curge nasul și dacă are gripă? Dar poate fi doar o viroză banală”, ne-a spus președintele Colegiului Farmaciștilor.

 

Adauga comentariu