Greșeală de Centenar: Albastru în loc de roșu pe cocardele oficialităților prezente la Focșani! Primăria a dat aproape 3.000 de lei pentru aceste materiale!

A trecut și 1 Decembrie, oficialitățile și-au făcut datoria de onoare în fața cetățenilor, s-a mai bifat un eveniment și eventual o baie de mulțime. La Focșani, nimic nou sub soare. Dacă acum 5 ani a ieșit un scandal monstru pe tema cocardelor confecționate greșit, în an Centenar istoria se repetă. În 2013, Focșaniul s-a făcut de râs în fața unei țări întregi, după ce de 1 Decembrie, primăria a împărțit oamenilor prezenți în Piața Unirii câteva mii de cocarde pe care culorile tricolorului erau așezate în ordinea albastru – roșu – galben. Legal - pentru că există o lege inclusiv pentru Drapelul Național, ordinea este următoarea: albastru, galben și roșu. Avem în acest sens Decretul numărul 1 din 1848. „Steagul național va avea trei colori: albastru, galben și roșu”. Act vechi, cine să îl mai ia în seamă?

Însă în cazul cocardelor, e un pic diferit: albastru va fi întotdeauna primul, înconjurat de galben și mai apoi de roșu. Tot în lege scrie: „lângă lemn vine albastru, apoi galben şi apoi roşu fâlfâind”.

Deci roșu pe margine, da? Așa au purtat câteva oficialități prezente la Focșani cocardele primite din alte părți decât Vrancea - unii chiar lângă cocardele greșite, așa a purtat și doamna prim ministru la Mausoleu:

Numai că, ajunsă în Piața Unirii, doamna Dăncilă s-a răzgândit și a luat o cocardă identică cu cea a mai marilor noștri. Toți, de la cel mai mic angajat și până la primari, șefi de instituții, parlamentari, au purtat cocarde cu albastru fâlfâind:


Nu, că primarul a sesizat că e ceva greșit, partea pe care era prinsă:

Anul acesta, pe materiale tricolore s-au dat 20.770 lei. Cocardele, 400 la număr, au costat 2.920 lei. Și au sosit la primărie pe 28 noiembrie, timp suficient pentru a fi verificate, credem noi. Întrebarea e, cine a greșit cocarda? La mulți ani, România!

Adauga comentariu