Ghinion! Consiliul Județean Vrancea nu are cui da banii europeni pentru reabilitarea Secției TBC: licitația a fost ANULATĂ pe SEAP

Unitatea Administrativ Teritorială Județul Vrancea, mai colocvial Consiliul Județean Vrancea, ne spunea luna trecută că are în derulare proiectul Reabilitare energetică și lucrări conexe Spitalul Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani, Secția Pneumoftiziologie (TBC), însă socoteala din instituție nu s-a potrivit cu cea de pe SEAP. Banii europeni curgeau, lucrările la Secția TBC sunt mai mult decât urgente, numai că nimeni nu s-a arătat interesat de contract. Zilele trecute, licitația a fost anulată, deoarece nu a existat nici măcar o ofertă. De menționat că execuția lucrărilor propriu-zise fusese estimată la 12 luni, iar perioada de implementare a proiectului este de 43 de luni.

Proiectul este finanțat din fonduri europene nerambursabile, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, suma estimată pentru lucrări fiind de 4.220.772,52 lei. Alte cifre sunt anii: contractul de finanțare a fost semnat în decembrie 2018, valoarea totală fiind de 5.787.743,22 lei, din care valoarea eligibilă a fost calculată la 4.164.296,08 lei. Anterior, în septembrie 2017, Ministerul Sănătății a emis avizul privind oportunitatea investiției, pe vremea când ministru era Florian (și Dorel) Bodog.

Datele din hârtii sunt un pic contradictorii în ceea ce privește anul construcției clădirii care inițial era bloc de locuințe. În unele cazuri se arată că imobilul este construit în 1970, iar în altele apare anul 1982. S-a căzut totuși de acord privind regimul de înălțime (parter, patru etaje plus subsol). Blocul are 40 de apartamente cu o cameră, fiecare cu 34,28 metri pătrați. Pe toate cele patru etaje sunt 36 de lavoare, 36 de wc-uri, un spalător și 29 căzi de baie, care deservesc nevoile a 60 de persoane (ca medie), se mai arată în certificatul energetic.

Tot aici se deau câteva detalii „din interior”, pentru că fotografii nu sunt: subsolul este inundat/inundabil (posibilitatea de refulare a apei din canalizarea exterioară), uși fără sistem automat de închidere, ferestrele/ ușile sunt în stare buna, dar neetanșe, corpurile statice au fost demontate și spălate/ curățate în totalitate în urmă cu mai bine de trei ani, tencuiala exterioară este căzută total sau parțial.

Clădirea nu a beneficiat niciodată de consolidare, „în decursul timpului au fost executate numai lucrări de întreținere și reparații curente”. Din fericire însă, „materialele utilizate sunt de calitate satisfăcătoare... chiar și pentru perioada aceasta”. Anii care au trecut de când a fost ridicat blocul și-au pus amprenta: „balcoanele... din beton armat sunt într-o stare avansată de degradare, observându-se inclusiv armătură ruginită, fisuri în pereții neportanți, se observă degradări locale la nivelul tencuielilor exterioare, șarpanta parțial degradată, trotuar parțial degradat”.

Adauga comentariu