FOTO/VIDEO: Pe urma GUNOIULUI. „Pe aici nu se trece!” Pe lângă adevărul istoric, aceasta este și realitatea din teren, de la Mărășești

Ce s-a făcut pe bani europeni pentru gunoaie? NIMIC! În timp ce autoritățile ne asigură că locuitorii județului respiră un aer din ce în ce mai curat și că nu mai găsești fir de gunoi prin orașele noastre europene, adevărul este unul MIZERABIL. Ne-am fi dorit să fie altfel, chiar dacă suntem, cu adevărat, în tabăra lui Toma necredinciosul. Din păcate, am aflat că banii pe care îi înghite județul de la UE pentru ținerea sub control a deșeurilor sunt folosiți pentru cu totul altceva. Am vrea să știm mai exact pentru ce. Și, mai ales, am vrea să știm CE PĂZESC AUTORITĂȚILE?

Acum câțiva ani, în Vrancea se băgau 932.553,20 euro pentru un proiect care viza Operațiunea de Precolectare, Operațiunea de Colectare - Transport și Operațiunea de Transfer - Sortare - Compostare. Erau implicate la modul serios două localități: Adjud și Mărășești, cu o participare frumușică din punct de vedere financiar. Orașe cu ambele picioare în groapă, fără investiții, sărace lipite pământului, s-au scotocit prin buzunarele de la spate și au băgat zeci de mii de euro într-un proiect pe hârtie! Dacă 784.720,21 euro erau finanțare nerambursabilă, 78.844,26 euro însemna contribuția Consiliului Local al Municipiului Adjud și 68.988,73 euro - contribuția Consiliului Local Mărășești. În acest sens s-a încheiat un contract de comodat - nr 775/ 20.08.2014 pentru suprafața de 1.000 mp platformă betonată, situată pe strada Ecaterina Teodoroiu, nr 7 (Mărășești), pentru activității de sortare. Oamenii respirau ușurați, pentru că se „introducea colectarea selectivă” iar autoritățile juisau la ideea „de a asigura un mediu de viață curat și sănătos locuitorilor orașelor Adjud și Mărășești”.  

În conformitate cu cerințele legislației și strategiilor actuale, prin implementarea unui sistem de gestionare integrată a deșeurilor, în 2018, pe strada Ecaterina Teodororiu, la nr. 7, situația se prezintă astfel:

Pe afară-i vopsit gardul? Nici măcar! Într-o parte se colectează selectiv, sau s-a colectat. În cealaltă parte, fiecare aruncă ce și cum poate.

Câțiva metri mai încolo, UE a ajutat Mărășeștiul cu bani europeni: Reabilitarea și Modernizarea Sistemelor de apă și apă uzată. Sistemele se modernizează, cu certitudine, lângă focarul de infecție. Oare cei de la Protecția Mediului stau comod în fotolii? Știu unde este strada Ecaterina Teodororiu, nr 7?

Mai știm cu siguranță un lucru. Vrancea stă bine în ceea ce privește proiectul de management al deșeurilor. Este finalizat, ne asigură hoții județului, „în proporție de 95%”. Chiar și instituția păstorită de independentul Emanuel Gongu știe foarte bine ce să facă. Chiar dacă nu, cu siguranță domnul director Gongu va veni cu idei strălucite de la „New York, New York”, unde am aflat că s-a plimbat recent. Sau poate încă se plimbă. Ei, cum stăm la deșeuri, domnule Gongu? Este Vrancea Curată după ce „s-au închis și reabilitat cinci depozite aflate în Focșani, Adjud, Mărășești, Odobești și Panciu”? Se văd rezultatele?

Adauga comentariu