Foto/Video: Inaugurare la Spitalul Județean. De la mese de operații ruginite și legate cu sârmă, la aparatură și dotări de ultimă generație. „Am văzut așa ceva acum 10 ani, 12 ani în poze, în spitalele de top din Europa”, spune chirurgul Liviu Petrea

 

Spitalul Județean „Sfântul Pantelimon” are de astăzi oficial cea mai performantă aparatură în Blocul Operator. Deși mai sunt săli de operație care au fost modernizate de la zero, ceea ce se află în cea mai nouă sală de operații aduce spitalul nostru la standardele unor clinici din mediul privat, spun reprezentanții unității. La această ultimă sală lucrările au început în urmă cu câteva luni, iar acum totul este pus la punct. Operațiile vor fi efectuate începând de săptămâna viitoare.

Managerul Spitalului Județean a ținut să arate care erau înainte condițiile în care lucrau chirurgii, dând exemplul unei mese chirurgicale „din al Doilea Război Mondial, legată cu sârmă și ruginită: în patru ani am ajuns la ce vedeți în acest moment. Vom continua și vom aduce spitalul acolo unde trebuie să fie”, a asigurat Constantin Mândrilă.

Pentru Spitalul Județean, dar și pentru comunitatea noastră, este un eveniment deosebit astăzi. După mulți ani, uite că avem și lucruri foarte bune, cu care putem să ne mândrim. Astăzi am finalizat o sală de operație de top, cum nu sunt multe în România. E o reușită și un pas înainte pentru noi. Beneficiarii vor fi pacienții, care vor avea tot ce trebuie pentru a se interveni. Din toamna anului trecut se lucrează la această sală cu aparatură de ultimă generație. Aici a fost o intervenție la nivel guvernamental. Tot mai auzim unele lucruri, că nu se face la Focșani... Noi continuăm lucrări, modernizări și reabilitări. Am făcut două etaje și jumătate și sperăm ca până în toamnă să terminăm încă două etaje și jumătate și să ajungem la parter”, spune managerul Mândrilă.

Managerul Spitalului Județean a prezentat și o statistică a intervențiilor chirurgicale care s-au efectuat anul trecut, dar și în cele aproape trei luni care au trecut de la debutul lui 2019. Medicii specialiști din spital au intervenit în peste 6.000 de cazuri în 2018 și deja 1.211 anul acesta.

Doru Adrian Ciocan, medic șef al Secției Chirurgie Generală, a făcut o scurtă prezentare a noii săli de operație. Ceea ce ni s-a prezentat astăzi nu este totuși ceva unic la Spitalul Județean. Multe săli de operație au fost dotate în ultimul an, însă aceasta este pusă la punct complet.

Sunt dotări care se găsesc în spitale mari din București și din Europa. Mult din ce vedeți aici, mai puțin consolele, se găsesc și în celelalte săli de operație. Mese de operație, aparate de electrocauter, aparate de anestezie, lămpi scialitice sunt în tot blocul operator. Blocul operator s-a ridicat la un nivel foarte bun. Eu pot să vă zic, pentru că am terminat rezidențiatul la Fundeni și începe să semene cu ce e pe acolo”, spune medicul.

Și medicul chirurg Liviu Petrea s-a arătat mulțumit de condițiile existente la acest moment: „Suntem la nivelul tehnologic pe care îl visam. Am văzut așa ceva acum 10 ani, 12 ani în poze, în spitalele de top din Europa. Așa ceva a apărut și la Spitalul Fundeni cu câțiva ani în urmă, iar noi suntem astăzi la nivelul pe care îl vedeți, adică de top. Toată aparatura este prezentă în marile clinici și asigură pe de o parte confortul pacientului, dar și confortul chirurgului. Bolnavii beneficiază de prezența acestei aparaturi în sală, actul operator este făcut în condiții de mare siguranță. Bolnavul este operat într-un timp mult mai rapid decât înainte, cu aparatura clasică. Pe de o parte și activitatea medicilor anesteziști este facilitată prin prezența acestor aparate, iar bolnavii sunt anesteziați cu cantități mai mici de substannțe anestezice. Iar chirurgii au și ei confortul pe care înainte nu îl aveau”.

În ultimii ani sălile de operații au fost dotate cu aparate de anestezie și aparatură de ultimă generație. Acestea ne ajută să acordăm o anestezie de calitate, cu riscuri minime. Încercăm să fim în pas cu ultimile realizări în specialitatea noastră și vrem ca pacienții să beneficieze de aceste realizări”, a punctat și medicul Mariana

Aignătoaie, șefa Secției ATI.

 

Medicul cardiolog Valentin Ochean, directorul medical al Spitalului Județean a punctat că scopul final este de fapt creșterea calității actului medical. Iar în ultimii ani s-au investit fonduri importante, inclusiv pentru creșterea calității condițiilor hoteliere, spune acesta.

Adauga comentariu