FOTO! Vizită inedită la Odobești. Ambasadorul Franței a participat la omagierea geografului Emmanuel de Martonne

Orașul Odobești a primit vizita inedită a ambasadorului Franței la București, ES doamna Michele Ramis, venit aici pentru a asista la omagierea geografului francez Emmanuel de Martonne, cel care a realizat harta României Mari și care, datorită lucrărilor sale despre România, a fost ales membru corespondent al Academiei Române în anul 1912.


Îmbrăcată simplu dar elegant, doamna  Michele Ramis a fost întâmpinată cu flori de primarul Daniel Nicolaș și directorul Casei de Cultură, Valentin Muscă. Diplomatul a gustat, așa cum este obiceiul românilor, pâine cu sare, apreciind în mod deosebit gustul acesteia.


Evenimentul s-a desfășurat în sediul Bibliotecii Orășenești, devenită neîncăpătoare pentru zecile de invitați veniți să participe la omagierea savantului francez. Spațiul îngust nu a împiedicat asistența să ocupe toate scunele puse la dispoziție de organizatori și să asculte, aproape cu pioșenie, discursul diplomatului francez.


La întâlnire au fost prezenți Șerban Dragomirescu – fost cercetător la Institutul de geaografie al Academiei Române și profesorul universitar dr. Ioan Ianoș de la Facultatea de Geografie a Universității București. Spre surprinderea noastră, în holul bibliotecii din Odobești aștepta răbdător să dea mâna cu diplomatul francez chiar senatorul și președintele PNL Vrancea, Cătălin Toma.


În fața asistenței a luat cuvântul edilul orașului, Daniel Nicolaș, mândru de onoarea da a găzdui, fie și vremelnic, un așa distins oaspete. „Sunt onorat că prin gestul Excelenței Voastre cinstim, pe de o parte, prietenul României, geograful Emmanuel de Martone, iar pe de altă parte, Centenarul Marii Uniri. Vreau să vă spun că la Odobești vă aflați în mijlocul unei comunități care iubește limba franceză. Dacă România este o țară membră a francofoniei acest lucru se datorează legăturilor dintre poporul român și cel francez din secolul al XIX-lea, când Franța a susținut unirea Moldovei cu Țara Românească în 1859”, a spus primarul Daniel Nicolaș.


Excelența Sa, doamna Michele Ramis s-a declarat emoționată de vizita făcută în orășelul din Vrancea și a ținut să aducă în atenția celor prezenți oameni și fapte istorice care au întărit legătura dintre România și Franța de-a lungul vremii.


„ Aș spune că legăturile dintre România și Franța au trei părinți: Napoleon al III-lea, care a ajutat Moldova și Valahia să se unească, iar mai târziu ca România să obțină independența, al doilea este generalul Henri Berthelot care a ajutat prin misiune sa să pună România pe picioare în fața inamicului și Emmanuel de Martonne care prin lucrările sale geografice a permis trasarea frontierelor României, frontiere pe care le vedem și astăzi pe hartă”,a amintit diplomatul francez.


Cercetătorul Șeban Dragomirescu, editorul în limba română a operei lui Emmanuel Martonne, a susținut un adevărat curs universitar despre importanța moștenirii lăsate de savantul francez poporului român: „Pentru mine este emoționant ca într-un interval de câteva zile să am prilejul să vă vorbesc de despre Emmanuel de Martone în locuri diferite dar cu accentul pe care apropiata aniversare a Centenarului Unirii reclamă un efort în plus pentru recunoașterea nu numai a oamenilor poilitici care au făurit Unirea din 1918 dar și a oamenilor de știință care au contribuit acest lucru”.


Tot astăzi a fost prezentat publicului cel mai recent volum apărut pe rafturi, semnat Emmanuel de Martonne, carte ce cuprinde texte despre apartenența Basarabiei la spațiul geografic și etnic românesc.

 

 

 

Adauga comentariu