FOTO/ VIDEO: Ziua Națională a României, sărbătorită în Federația Rusă. Ansamblul Țara Vrancei va face un turneu cultural-comemorativ în Rusia, până pe 14 decembrie

Ziua Națională a României a fost sărbătorită și peste hotare, Ambasada României la Moscova fiind gazda unui eveniment în cadrul căruia invitați au fost și cei de la Ansamblul Flocloric Țara Vrancei. Artiștii vrânceni sunt în acest moment implicați într-un proiect mai amplu, care presupune concerte în nu mai puțin de zece orașe din Rusia. Despre acestea a scris pe larg Vasile Soare, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Federaţia Rusă.

La 2 decembrie 2019, de la 12.30 am organizat la Ambasada României la Moscova Recepția anuală dedicată oficialităților locale și corpului diplomatic, la care am avut o participare numeroasă - circa 540 persoane. După discursul meu, în care am expus semnificația Zilei Naționale și alte momente importante ale istoriei românilor, timp de 1,5 ore artiștii de la Țara Vrancei, condus de inimoasa solistă Maria Murgoci, au susținut un spectacol de cântec și joc de înaltă calitate, făcând un parcurs prin zonele folclorice cele mai renumite ale României-Moldova, Bucovina, Vrancea, Oaș, Someș, Muntenia etc. Momentele instrumentale (toaca, fluiere diferite, ocarina, taragot, clarinet, cimpoi, țambal, trompetă) au încântat suplimentar publicul, iar bucatele tradiționale și vinurile românești au făcut ca atmosfera să fie de reală sărbătoare. Nu puțini au fost cei care au afirmat că, de departe, recepțiile la Ambasada României sunt din cele mai reușite în corpul diplomatic la Moscova.

Prin prestația sa, Ansamblul „Țara Vrancei” a reușit și în acest an să ne facă și mai mândri ca suntem români.

Pentru marcarea în acest an a Zilei Naționale a României în Federația Rusă, am gândit un nou proiect inedit, cu dublă acțiune - 1. promovarea valorilor culturale românești autentice (folclorul nostru unic) în rândul rușilor și 2. comemorarea prizonierilor români de război decedați în lagărele NKVD de pe teritoriul Rusiei în timpul și după cel de al Doilea Razboi Mondial, prin inaugurarea și sfințirea după tradiție a 5 noi monumente ridicate de statul român în 2019. Am invitat în acest sens Ansamblul Folcloric profesionist „Țara Vrancei” cu care în perioada 2 - 14 decembrie vom strabate pe roți aproximativ 5.000 km prin regiuni ale Rusiei, în 10 orașe-centre regionale organizand spectacole folclorice românești. Pe traseu vom inaugura și sfinți monumentele prizonierilor români, Părintele Ștefan Stanciu de la Parohia Sf. Arhangheli Ghencea, București, alăturându-se și de această dată efortului nostru.

La mulți ani, România!”, a scris ambasadorul pe Facebook.

Sursa Foto/ Video: Facebook Vasile Soare.

Adauga comentariu